De ce avem nevoie de antioxidanti

 

Stim cu totii ca este bine sa consumam antioxidanti. Dar de ce avem nevoie de ei ?

Am auzit cu totii ca este bine sa consumam antioxidanti. Si ca ei se gasesc, mai ales, in fructele de padure. Si ca ei ne ajuta in anti-imbatranire.

Mai stim si alte lucruri ?

Noi credem ca, odata ce avem cat mai multe informatii despre un subiect, il constientizam mai bine. Astfel, putem lua deciziile cele mai intemeiate, iar  modificarea comportamentului nostru va fi una de durata.

 

Asa ca, astazi am ales sa vorbim despre antioxidanti. Pentru ca, pe langa aspectele mai sus mentionate, poate unul dintre cei mai importanti factori in a sustine consumul de antioxidanti este faptul ca ei previn si neutralizeaza actiunea radicalilor liberi. Ce inseamna asta? Corpul nostru intampina in permanenta amenintari. Mai exact, se confrunta cu radicali liberi; acestia nu doar contribuie la procesul de imbatranire, dar joaca un rol si in anumite boli precum cancerul, diabetul,bolile de inima, infectii ale tractului respirator sau boli mintale. In momentul in care includem in alimentatia noastra antioxidanti, acestia pot neutraliza actiunea radicalilor liberi, imunitatea  creste si noi avem mai multe sanse de a ne pastra sanatatea si vitalitatea. Astfel ca trebuie sa cautam balanta optima intre aportul de antioxidanti si expunerea la radicali liberi (fumat, radiatii, prajirea si frigerea alimentelor, substante din aimentele procesate, dar si alte procese normale ale organismului, etc).

Corpul nostru produce unii antooxidanti, pe altii ii putem gasi in mancare si vitamine. Rolul principal il reprezinta vitaminele A, C si E si betacarotenul (precursorul vitaminei A, care se gaseste in fructe si legume). Antioxidantii se gasesc in substantele din fructe de padure (afine, mure, capsune, zmeura), struguri, pepene verde, rosii, mustar, broccoli, cartofi dulci, spanac, avocado, morcovi, mazare sau in plante precum turmeric sau ginkgo biloba.

Vitamina A se gaseste in lapte, oua si ficat. Vitamina C se gaseste in majoritatea fructelor si legumelor : fructe de paduse, portocale, kiwi, respectiv broccoli, rosii, conopida, varza de Bruselles sau kale.

Vitamina E se gaseste in unele nuci si seminta: migdale, seminte de floarea soarelui, migdale, dar si in spanac sau kale.

Betacarotenul se gaseste in fructele si legumele colorate : piersici, caise, mango, respectiv morcovi, mazare, broccoli cartofi dulci sau spanac si kale.

Fiecare antioxidant are beneficii diverse. Ei functioneaza cel mai bine in echipe, insa recomandam sa consultati un nutritionist inainte de modificarea dietei sau includerea de suplimente. Solutia este o alimentatie sanatoasa, curata, cat mai putin preparata termic si cat mai variata : astfel, ne asiguram pe cale naturala o cat mai mare cale de a introduce corect antioxidantii in alimentatia noastra zilnica.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *