Exista o multitudine de tipuri de antrenament pe care le poti face, dar nu toate sunt intotdeauna utile. Bine, daca e sa fim cu adevarat sincere, unele tipuri de antrenament nici nu ar trebui luate in considerare. In fine, asta este cu totul o alta tema de dezbatut.
De aceasta data, vrem sa te invatam mai multe despre antrenamentele nu doar de fitness pe care poti sa le faci pentru rezultate benefice. Totodata, vrem sa abordam si latura mai putin placuta, aceea a tipurilor de antrenament pe care nu iti recomandam sa le pui in aplicare. Este important sa stii si de ceea ce sa te feresti, nu numai optiunile bune. Astfel, nu risti sa faci alegerile gresite pentru sanatatea ta.
Dupa cate vei observa, lista este destul de lunga si variata… incearca sa-ti acorzi timp pentru lectura.
Antrenamentul – intre cele mai bune si mai rele tipuri
Antrenament bun: exercitii de flexibilitate si mobilitate
Un program de antrenament cu exercitii de flexibilitate si mobilitate te va ajuta sa te simti mai bine din toate punctele de vedere. Fizic vei fi mai relaxata, te vei simti mai stabila pe picioare si sigura pe tine, in timp ce starea ta mentala (psihica si emotionala) va fi imbunatatita. Introdu-l fara nicio grija in rutina ta de exercitii fizice!
Antrenament rau: uneori abdomenele
Un alt program de antrenament peste care ar fi bine sa treci cu vederea este cel format in intregime din abdomene. Ele iti solicita foarte mult spatele, chiar daca fac minuni pentru patratele. In cazul in care mai ai si probleme cu spatele, te poti astepta la dureri in partea de jos a coloanei vertebrale si inclusiv la blocarea anumitor grupe de muschi. Practic, pot ajunge sa iti faca mai mult rau decat bine.
Antrenament bun: alergarea
Alergarea te ajuta sa arzi de doua ori mai multe calorii decat simplul mers pe jos sau inclusiv cu bicicleta. Te-am surprins cumva cu aceasta informatie? Este normal sa nu o fi stiut inainte, dar nu mai sta pe ganduri si iesi la o plimbare mai alerta, pe viteza, in fiecare dimineata… pentru a avea mai apoi o zi la superlativ!
Antrenament rau: prea multe repetari
Nu face acelasi exercitii la nesfarsit. Pe langa faptul ca te vei plictisi fantastic de acel antrenament, fie ca faci sport la sala sau acasa, la un moment dat vor intarzia sa mai apara rezultatele. Asta se intampla pentru ca se obisnuieste corpul cu miscarea si nu iti mai aduce beneficii.
Antrenament bun: inotul
Inotul este unul dintre putinele sporturi care iti ridica moralul extrem de tare, iti detensioneaza muschii si concomitent te impinge sa iti depasesti limitele fara prea multe eforturi. In plus, daca ai vreo rana sau te doare ceva anume, apa preia greutatea din zona respectiva si iti da posibilitatea sa te misti in largul tau.
Antrenament rau: un singur exercitiu, pentru o singura parte a corpului
Indiferent ca ne referim la un program de antrenament de crestere a masei musculare sau la unul pentru slabit, de facut la sala de exemplu, nu te opri la o singura grupa de muschi. Din contra, opteaza pentru exercitii care se ocupa de cat mai multe parti ale corpului si iti aduc nenumarate beneficii deodata. In felul acesta, nu te epuizezi si rezultatele te vor motiva mai mult sa continui.
Antrenament bun: dansul
Cum ti se pare ideea de a iesi la dans? Intregul tau corp va fi in extaz, deoarece el asa prefera – sa lucreze cu totul, intr-un mod placut si productiv. Asta inseamna sa iti misti atat bratele, cat si picioarele cat mai mult… si, daca este posibil, nu tocmai haotic, ci intr-un mod relativ coordonat.
Antrenament rau: greutati exagerate
Bineinteles ca iubim antrenamentele de fitness si te sfatuim sa fii si tu cea mai buna prietena a lor, insa ai grija sa nu sari calul cu ele. In cazul antrenamentelor cu greutati, Nu te avanta sa ridici mai mult decat poti si nici nu face miscari bruste. Ia lucrurile pe rand. Da-ti timp sa te obisnuiesti cu fiecare etapa.
Antrenament bun: Tai Chi
Tai Chi este un sport care reuseste sa duca meditatia la un nou nivel, punand-o in actiune, sub forma de miscari fluide. Suna bine? Cand vei afla ca ajuta la imbunatatirea articulatiilor, intinderea muschilor si capatarea unei stari generale de bine, suntem sigure ca vei cauta imediat cursuri de Tai Chi in orasul tau.
Antrenament rau: pauze lungi si dese
Cui nu-i plac pauzele, nu-i asa? Sunt bune si au rolul lor atunci cand nu sunt prea multe. Prin urmare, incearca sa nu stai mai mult in pauza la sala, cu fetele, in timpul programului de antrenament decat facand exercitii propriu-zise. Nici nu lasa sa treaca un interval prea mare de timp intre antrenamente. Fa sport chiar si acasa cel putin de trei ori pe saptamana.
Antrenament bun: pilates
Stiai ca exercitiile pilates iti antreneaza intregul corp? Acestea iti folosesc propriul corp ca rezistenta si te ajuta sa ajungi la conexiunea dintre minte si corp. Articulatiile tale se vor misca asa cum ar trebui. Nu ezita sa te bucuri de pilates cat mai des posibil, pentru ca si mintea ta va fi mai relaxata la finalul antrenamentului.
Antrenament rau: sarituri pe distante mari
Ai grija la sarituri! Nu cele peste o balta de apa sau altele asemenea, normal. Este vorba de cele pe distante mari, folosite pe post de antrenament. Sigur, este adevarat ca, executate corect – intr-un antrenament atent facut, ajuta la tonifierea picioarelor, insa este mult prea usor sa le faci gresit. Nu uita ca poti aluneca si chiar sa te ranesti.
Antrenament bun: sarituri cu coarda
Saritul corzii nu este o simpla activitate tipica doar pentru copii. Acestea iti elibereaza mintea si iti antreneaza mai multe grupe de muschi decat ai putea crede! Asa ca, poate reprezenta un tip de antrenament eficient si foarte distractiv. Ce zici, iti incepi ziua de maine cu o serie de sarituri cu coarda?
Antrenament rau: evitarea incalzirii
Fii sincera: de cate ori ai trecut direct la exercitiile complicate si ai lasat la o parte incalzirea? Nu o mai face, pentru ca aceasta este esentiala in pregatirea organismului tau de exercitiile care urmeaza sa fie executate. De altfel, ea te ajuta sa intri in mood-ul pentru antrenament si sa dai performanta maxima.
Antrenament bun: mersul cu bicicleta
Acum, ca tot a venit vara in plina forta, profita de oportunitatea de a iesi seara la plimbare cu bicicleta impreuna cu cineva drag tie sau, de ce nu, chiar singura. Este o metoda minunata de reincarcare a bateriilor cu energie furnizata de natura, precum si un program de antrenament destul de intens.
Deci, cu care tipuri de antrenamente dintre cele prezentate mai sus te ”intelegi” cel mai bine? Ne dam seama ca iubesti dansul si poate ca nici ciclismul nu-ti displace, insa nu le ignora nici pe celelalte. Oricum, nu uita ca este important sa nu te suprasoliciti. Cand alegi un antrenament, incearca sa tii cont atat de obiectivele pe care le ai legate de silueta, cat si de nivelul tau de pregatire fizica.
Programele cu antrenamente de fitness TonusApp combina mai multe exercitii si stiluri dintre cele amintite, pentru a avea avantaje maxime si a descoperi bucuria de a face sport. Incepe chiar acum cu programul START si nu vei regreta!