Cum sa iti intretii motivatia

Pentru fiecare actiune pe care o intreprindem, exista o motivatie.

Mancam sanatos pentru ca vrem sa fim sanatosi, pentru ca vrem sa avem energie, pentru ca vrem sa ne ferim de boli, etc. Facem miscare pentru ca vrem sa ne simtim bine, pentru ca vrem sa aratam bine, pentru ca vrem sa slabim, pentru ca vrem sa fim puternice si tot asa. Toate actiunile noastre pornesc de la o o nevoie si pentru fiecare actiune avem o motivatie.

Cum facem sa pastram aceasta motivatie de-a lungul calatoriei noastre, pana la obtinerea rezultatelor dorite ? Cum facem sa revenim in sala dupa o luna de pauza ? Cum facem sa ne reintoarcem la dieta cand am dat-o in bara cu cina de seara trecuta, si cea de seara dinainte ? Cum reusim sa mentinem aceasta motivatie, sa ramanem consecvente si focusate pe obectivele stabilite ? Iata cateva idei care va pot ajuta.

  1. Stabilirea unor obiective fezabile

In primul rand, trebuie sa alegem ce vrem. Si apoi, acel « ce vrem » sa fie fezabil si cuantificabil. Daca ne setam obiective care nu sunt fezabile, vom fi dezamagite atunci cand nu se implinesc si asta ne poate incetini sau chiar opri din drum. Este important sa intelegem clar ce ne dorim si care este cea mai buna metoda de a ajunge acolo, acceptand ca aceasta poate insemna mai mult timp si mai multa rabdare din partea noastra. Atentie la obiective precum « vreau sa slabesc 20 kg in 2 luni », care sunt extrem de greu de realizat (nu imposibil, dar cu ce prêt). Identificati apoi pasii pe care trebuie sa ii intreprindeti si un interval de timp realistic.

  1. Masurarea progreselor

Aceasta etapa este una dintre cele mai bune metode de a progresa. In momentul in care constientizam orice mic pas inainte, motivatia noastra creste cu atat mai mult, pentru ca este intrinseca. Acest lucru este posibil prin etapizare, atunci cand noi identificam si realizam ca suntem cu un pas inainte, cu un pas mai aproape de indeplinirea obiectivelor noastre. « Am scazut un procent din stratul de grasime, mai am inca 3%, dar primul pas a fost facut si sunt cu atat mai motivata sa continui. «

  1. Identificarea de modele

Prin acest aspect intelegem identificarea de « role model », oameni care au parcurs obiectivele la care noi incercam sa ajungem acum, care au ajuns acolo unde noi vrem sa fim si cu care ne identificam la nivel de comportament, valori, stil de viata, etc. In momentul in care urmarim aceste modele si acceptam ca si acele modele au pornit de undeva, rezultatele lor nu fac decat sa ne impulsioneze si sa ne duca mai departe. Atentie la « perfectiune » si la cum ne folosim de prezenta acestor modele pentru a ne atinge obiectivele, pentru ca nu vrem sa ajungem in zona in care ne gasim scuze afirmand «  ea este perfecta, eu nu am sa ajung niciodata asa ».

  1. Acceptarea « detururilor »

Acceptarea « detururilor » ca parte din process este o componenta extrem de importanta asupra drumului nostru. Pentru ca detururi, caderi, obstacole, intarzieri vor fi intotdeauna. Este esential sa le acceptam inca de la inceput, sa realizam ca ele nu sunt decat puncte pe harta evolutiei noastre si sa le folosim pentru a creste si a deveni mai puternice. Atentia la a nu va invinovati excesiv pentru usoarele caderi si a nu folosi aceste obstacole ca scuze pentru a va opri din drum.

  1. Relationarea cu “parteneri de drum”.

Alegeti sa va creati un grup de persoane (sau macar o persoana) care sa va inteleaga, cu care sa impartasiti aceleasi dorinte si aceleasi obiective, care sa va sustina si cu care sa puteti comunica. In momentul in care identificam parteneri similari, se creaza sentimentul de echipa si impulsionarea functioneaza in ambele sensuri. Atentie insa la comparatii si orgolii, este important sa intelegem de ce ne-am creat ca o echipa si care este scopul comun, pana la urma.

  1. Utilizarea tehnologiei.

In prezent, tehnologia face lucrurile cu atat mai usoare pentru noi si nu face decat sa ne sustina in calatoria noastra. Obiectivele se seteaza clar si cuantificabil, trackingul este cu atat mai usor de facut, iar rezultatele cu atat mai simplu de evaluat. Fie ca vorbim de telefoane mobile, dispozitive speciale de fitness sau echipamentele electronice de la  sala, toate au ca scop evidentierea pasilor pe care ii facem si rezultatele obtinute. Va recomandam un astfel de dispozitiv, bratara Fitbit Charge2 pe care am si testat-o si despre care si am povestit cu alte ocazii, mai mult aici.

Asa ca…. privirea in fata, fruntea sus, spatele drept si… fiecare zi este o ocazie sa progresam!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *