Cum sa ne mentinem silueta de sarbatori?

Ce alegeri culinare potrivite putem face cu ocazia sarbatorilor  pentru a ne mentine silueta in perioada sarbatorilor? Ce anume sa evitam?

Ei bine, evitarea nu priveste neaparat anumite preparate culinare pregatite special pentru sarbatori, cat anumite intervale orare la care trebuie sa fim atente.

Incepem prin a va propune o schimbare de perspectiva. Mai exact, sarbatorile ne pot ajuta in procesul de slabire, daca profitam de activitatea cotidiana din aceasta perioada: drumuri multe, lucruri de rezolvat, cadouri de cumparat, etc. Tot ce trebuie sa facem este sa ne informam si sa fim putin atente la cum mancam, nu neaparat ce mancam. Nu de multe ori, cand facem alegerile potrivite, avem bucuria sa constatam ca acul cantarului s-a dus in jos sau avem satisfactia ca am ramas acolo unde eram inainte de perioada de sarbatori.  

  • Apa : pe timpul iernii, organismul nostru arde mai mult din grasimi, mai ales cand, in paralel, avem o alimentatie mai saraca in zaharuri concentrate. Cand spunem zaharuri concentrate, nu ne gandim doar la dulciuri, ci si la fructe dulci, cantitati mari de cartofi, fainoase sub diverse forme sau leguminoase uscate. In timpul noptii, organismul se deshidrateaza, astfel incat dimineata trebuie sa ii dam exact ce are nevoie. Astfel, se recomanda consumul unui pahar de apa rece, la trezire, pe stomacul gol. Pe timpul zilei, cresteti aportul de apa, mai ales daca incepeti ziua cu o cafea.
  • Micul dejun poate consta in aperitive din cele cunoscute drept «racituri ». De regula, acestea sunt combinatia potrivita pentru ca ele contin si proteina, si grasimi. Trebuie sa fim atente sa nu le consumam cu o mare cantitate de paine, mai ales alba. O jumatate de felie de paine integrala poate fi consumata la micul dejun, fie alaturi de o felie de toba, fie cu putin sorici, cateva feliute de caltabos, leberwurst sau piftie. Nu uitati sa adaugati mereu si o portie consistenta de legume : 2-3 rosii cherry, o jumatate de ardei gras, un castravete mic. Puteti avea in farfurie si un ou, dar aveti grija sa nu aveti mai multe tipuri de proteine de origine animala la aceeasi masa. Evitati sa aveti in farfurie si racituri pe baza de carne, si un ou, si preparate lactate. Rezumati-va la doua tipuri de astfel de proteine, pentru o digestie mai usoara. 

Soriciul si toba se digera mai greu, asadar nu faceti exces. Nu incepeti dimineata cu sarmale, carnati, ciorba sau fripturi cu sos. Micul dejun ar trebui sa reprezinte cam un sfert din cantitatea de mancare dintr-o zi si sa nu contina prea multe alimente la aceeasi masa. Luati micul dejun la maxim 45 minute de la trezire.

  • Dat fiind ca, in aceste zile, micul dejun este mai copios, se recomanda ca prima gustare sa fie luata la 3 -3.30 ore de la micul dejun.  Profitati de acest moment pentru a consuma un desert. Consumati desertul drept gustare, nu la finalul unei mese. Daca nu sunteti adepta dulciurilor, puteti opta pentru un fruct sau o portie de fructe de maxim 200-250g (o banana mai mare plus un mar, de exemplu). In cazul desertului, cantitatea recomandata este de dimensiunea podului palmei sau o felie mai consistenta de cozonac, o bucata de tort sau o prajitura obisnuita de cofetarie. Intre micul dejun si gustare, este recomandat sa mai beti inca unul, doua pahare de apa.  Dupa desert, beti inca un pahar de apa si pana in masa de pranz, aveti grija sa mai aduceti inca unul, doua pahare de apa.  Nu fortati aportul de apa, puteti creste treptat cantitatea de apa ingerata.
  • Pranzul este acel moment al zilei care ne permite sa ne bucuram mai mult de preparatele de sezon. Aceasta nu inseamna ca trebuie sa umplem stomacul cu toate felurile de preparate. Profitati de conversatiile din jurul mesei si folositi aceste pauze pentru a da creierului
    ocazia sa perceapa senzatia de satietate. Nu incercati sa terminati tot din farfurie daca nu simtiti ca inca va este foame, mestecati incet si bucurati-va de prezenta celor dragi.

Daca sunteti persoane care consuma doua feluri la masa de pranz (ciorba si felul doi), recomandam ca bolul de ciorba sa fie mai mic. Daca ciorba contine carne cu grasime sau smantana, indicat este sa nu consumati paine. Daca totusi nu puteti sa mancati ciorba fara paine, rezumati-va la o jumatate de feliesi pastrati cealalta jumatate pentru felul principal.  Noi va recomandam sa va limitati la felul principal pentru masa de pranz: sarmale, friptura la cuptor sau alte preparate traditionale. Este bine ca felul principal sa fie insotit de legume sau salata. Exceptie fac sarmalele care sunt un aliment « complet » si care contin si proteine, si grasimi si carbohidrati. Daca vreti neaparat smantana peste sarmale, alegeti smantana slaba sau iaurt grecesc. Daca va place sa aveti  si mamaliga langa sarmale, rezumati-va la maxim 2 linguri de mamaliga. Alegeti legume langa friptura. Daca va place garnitura de piure, pregatiti-l fie cu lapte, fie cu unt si nu mai mult de doua linguri.

  • Gustarea doi poate fi reprezentata de ciorba, daca, desigur,  nu consumati ciorba la pranz. Luati gustarea la un interval de minim doua ore de la masa de pranz. Daca la prima gustare ati ales desertul, a doua gustare poate fi reprezentata de un desert mai usor decat cel din prima parte a zilei sau de un fruct. Nu renuntati la mancarea de la pranz pe considerentul ca puteti astfel consuma mai multe dulciuri. Consumand un dulce foarte consistent, veti fi determinate ca, la un interval scurt, sa simtiti iar nevoia de dulce. Dulcele cere dulce. Asa ca dulciurile le mancam ca si gustari: desertul cel mai usor caloric la a doua gustare. Nu uitati sa beti un pahar de apa cam la fiecare ora, incepand cu a doua gustare catre seara.
  • Cina va trebui sa fie mai usoara, de preferat salate sau legume, alaturi de carne (friptura la gratar sau peste gras, somon, hering,macrou). Daca vorbim de salate, este recomandat sa fie destul de consistente. Adaugati si bucati de carne, o lingura- doua de boabe de porumb sau jumatate de lipie mica integrala sau o felie de paine integrala. In acest mod, organismul nostru va sesiza starea de satietate inainte ca noi sa terminam toata salata din farfurie. Daca va plac carnatii, ii puteti alege pentru cina, langa legume, dar intr-o cantitate redusa. Eliminati painea in acest caz si luati cina pana in ora 19.00 pentru ca ei se digera mai greu. 

Sarbatorile sunt un prilej de a ne bucura de prezenta celor dragi, dar si de preparatele traditionale. Nu va frustrati, bucurati-va de toate, cu masura, si puteti trece cu bine de perioada aceasta cu multe bunatati fara ca silueta voastra sa sufere. 

Sarbatori fericite!

Pentru varianta live a articolului, va asteptam pe pagina de Facebook TonusApp, unde Gabriela a povestit live pe aceasta tema. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *