Omega 3, de ce si unde

Acizii grasi Omega 3 constituie un nutrient esential pentru sanatate

 

Corpul nostru nu produce suficienti acizi grasi Omega 3 (deci esentiali) si trebuie, deci, adusi prin aport.

Acizii grasi Omega 3 si Omega 6 sunt grasimi esentiale pentru creier si sistemul nervos, sistemul imunitar, sistemul cardio- vascular sau pentru piele. O nutritie optima presupune echilibrarea acestor doua grasimi esentiale. Acizii grasi Omega 3 sunt : EPA, DHA  si ALA. Acizii EPA si  DHA sunt cruciali pentru functionarea organismului se gasesc aproape exclusiv in peste si fructe de mare. Surse recomandate sunt  sardinele si macroul. Surse de Omega 3 ALA se gasesc in uleiuri vegetale, seminte de in si nuci, dar corpul nostru trebuie sa converteasca ALA in EPA si DHA pentru a obtine toate beneficiile importante. Cantitatea convertita este scazuta, astfel incat ce ramane va fi folosit fie ca energie, fie depozitat ca grasime. Asa ca, cel mai bine este sa consumam peste si fructe de pentru a obtine necesarul de Omega 3, recomandarile mergand catre un consum minim de 2-3 ori pe saptamana. Suplimentele de Omega 3 pot fi si ele luate in calcul, mai ales in cazul persoanelor care nu mananca, in mod deosebit, peste (preferabil, cu acordul unui medic).

Despre beneficiile acizilor grasi Omega 3 s-a vorbit si s-a scris. Dar nu este nicioadata prea mult, mai ales daca intelegem cat de importanti sunt ei pentru sanatatea noastra. Astfel, fiecare dintre beneficiile aduse de Omega 3 merita mentionate, cu fiecare ocazie.

  • OmegA 3 lupta impotriva depresiei si anxietatii : stim ca stresul si, ca o consecinta, depresia apar din ce in ce mai mult in randul oamenilor, chiar si in randul celor de langa noi, de la o varsta din ce in ce mai tanara. Studiile arata ca persoanele care consuma frecvent Omega 3 se lupta mai rar cu astfel de boli (fie ca ele apar mai rar sau ca simptomele se atenueaza).
  • Omega 3 pot contribui la sanatatea creierului in timpul sarcinii si dupa nastere : acizii grasi Omega 3 sunt cruciali pentru dezvoltarea creierului la nou- nascuti (inteligenta ridicata, mai multe abilitati sociale si de comunicare, mai putine probleme de comportament, risc scazut de ADHD, ris scazut de autism, etc.).
  • Omega 3 minimizeaza factorii de risc de boli de inima : infarctul si atacul cerebral sunt principalele cauze de deces, la nivel mondial. Consumul de Omega 3 poate diminua acest risc prin scaderea trigliceridelor, scaderea presiunii sangelui, cresterea colesterolului bun HDL, prin prevenirea sau reducerea riscului de formare a cheagurilor de sange.
  • Pot diminua simptomele de ADHD la copii : neatentia, hiperactivitatea si impulsivitatea ar putea fi diminuate prin suplimentarea cu Omega 3 (uleiurile de peste, mai ales).
  • Omega 3 pot reduce simptomele sindromului metabolic (obezitatea exprimata in grasimea din zona abdomenului, presiunea crescuta a sangelui, rezistenta la insulina, trigliceride crescute sau nivel scazut de HDL).
  • Pot lupta impotriva inflamatiilor, mai ales inflamatiile cronice, care pot conduce catre boli de inima, cancer sau alte conditii .
  • Pot lupta cu bolile autoimune (diabetul de tip 1, lupus, artrita reumatoida, psoriasis).
  • Suplimentarea de Omega 3 poate diminua comportamentul agresiv sau reduce frecventa schimbarilor de stare (in cazul schizofreniei sau tulburarilor bipolare).
  • Pot lupta impotriva declinului mental, odata cu inaintarea in varsta sau in cazul bolii Alzheimer.
  • Poate imbunatati sanatatea oaselor si articulatiilor (in cazul artritei si osteoporozei; Omega 3 pot imbunatati sanatatea oaselor prin cresterea cantitatii de calciu din oase sau diminuarea durerii articulare.

In plus, Omega 3 pot imbunatati somnul si calitatea acestuia, diminua durerile menstruale sau imbunatati starea tenului (reducerea ridurilor, prevenirea imbatranirii premature, prevenirea acneei, etc).

Unde gasim Omega 3 ? Includeti in alimentatie, cat de des, herring, somon salbatic, peste alb, ansoa, midii, sardine, pastrav, etc. Pastravul si somonul salbatic sunt recomandate (nu contin atat de multe toxine). De asemenea, includeti in alimentatia zilnica  seminte chia, seminte de in sau alune de padure.

Acizii grasi Omega 3 sunt incredibili de importanti pentru o sanatate optima. Consumati peste la mese, minim de 2 ori pe saptamana, pentru a asigura un necesar bun sau chiar luati in considerare suplimentele de Omega 3 (daca nu sunteti consumatori de peste).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *