Eu ce tip de corp am ?

Forma corpului ne poate spune cateva lucruri despre noi.

Eu ce tip de corp am?

Forma corpului tau poate indica diverse afectiuni potentiale, insa asta nu inseamna ca, automat, trebuie sa suferi de ceva. Cel mai important este sa vizitam cu regularitate un doctor, cel putin pentru analizele uzuale (tensiune, colesterol, etc). Dar ce putem afla usor este ce tip de corp avem.

Exista trei tipologii generale, atunci cand vorbim de forma corpului : tipul ectomorf, endomorf si mezomorf. Asa ca…hai sa vedem ce tip de corp ai.

Ectomorful are un tip de corp relativ slabut, cu oase subtiri si incheieturi mai mici, posibil cu posterior si piept mai putin proeminente. Sunt persoanele svelte, slabute, care nu par a se ingrasa indiferent de cat de mult mananca. De fapt, corpul proceseaza mancarea foarte rapid si acest lucru face destul de dificila dezvoltarea sau mentinerea masei musculare. Insa, desi corpul e slabut, este posibil sa ascunda un strat de grasime, mai ales pe masura ce se inainteaza in varsta.

Endomorful are, de obicei, un strat mai mare de grasime si muschi, umeri mai mici, membre mai scurte si oase mai late. Ele pot lua mai usor in greutate, cu precadere in partea de jos a abdomenului si pe solduri, si le este mai greu sa piarda in greutate. Aceasta pentru ca acest organism va stoca alimentele bogate in carbohidrati mai degraba decat sa le arda.

Mezomorful este tipul atletic, cu un corp proportionat, echilibrat, cu umeri lati, talie ingusta si strat de grasime scazut. Eie au, in general, o alura puternica, in mod natural, si pot castiga sau pierde usor in greutate.

Pe langa aceste trei tipologii clasice, mai gasim cateva combinatii:

Forma « para » a corpului combina un « ectomorf” mai slab in partea de sus cu un “Endomorf” in partea de jos a corpului. Aceste persoane au strat de grasime preponderent in zona soldurilor si coapselor. Multe femei se regasesc in aceasta categorie.

Forma “mar” a corpului defineste persoanele cu strat de grasime stocat mai ales in zona abdomenului, in timp ce partea de jos a corpului ramane subtire. Se regaseste cu precadere la barbati si este cumva mai periculoasa decat forma « para » intrucat grasimea in zona abdomenului este adesea un semn ca exista un strat mai mare de grasime in jurul organelor interne (grasime viscerala).

Metode de masurare a stratului de grasime

BMI (Body Mass Index) sau indicele de masa corporala este un instrument de masurare a stratului de grasime si este calculat in functie de inaltime si greutate. Un scor de peste 25 indica o persoana supra ponderala, iar un scor peste 30 indica obezitate. Acest scor nu ia insa in calcul masa musculara si nu masoara exact stratul de grasime sau unde este acesta localizat.

Cantarele profesionale indica atat greutatea cat si alte date (calculate in functie de datele personale) : strat de grasime, BMI, masa musculara, apa din organism, etc. Acestea reprezinta unul dintre cele mai adecvate moduri de masurare intrucat, de multe ori, un simplu cantar poate ascunde, intr-un numar de kilograme mai scazut, alte date relevante (o masa musculara crescuta, mai multa apa in organism, etc).

Masuratorile cu centimetru si plicometru sunt, de asemenea, relevante intrucat se pot verifica destul de clar dimensiunile, dar si stratul de grasime in diverse zone ale corpului.

Desigur ca forma corpului este, de cele mai multe ori, una cu care ne nastem, insa putem face multe lucruri pentru a fi sanatosi, indiferent de aceasta forma. Exista exercitii care ne pot ajuta mai mult sa scadem stratul de grasime, altele care ne pot ajuta sa crestem masa musculara sau exercitii de mentinere.

Unul dintre cele mai importante aspecte, in oricare dintre tipologii v-ati afla, este alimentatia : grasimile transaturate si mancarurile procesate si indulcite, ca si sucurile procesate, par sa contribuie la cresterea stratului de grasime, mai ales in zona abdomenului. Mergeti pe o dieta constituita, preponderent, din legume, fructe si cereale integrale. De asemenea, cautati sa pastrati in alimentatie (daca sunteti consumatori de carne), proteina slaba din pui fara piele, peste, oua, fasole si lactate low fat.

Pentru ca Tonus 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *