In ultimii ani, diversele dietele cu continut scazut de carbohidrati, cum ar fi dieta ketogenica, au devenit din ce in ce mai populare. Aceste diete se concentreaza pe reducerea consumului de carbohidrati si incurajeaza o alimentatie mai bogata in proteine si grasimi sanatoase.
Insa nu trebuie sa ajungi la extrema dietei keto pentru a reduce carbohidratii in alimentatia ta de zi cu zi. Este dificil de mentinut o lunga perioada de timp si poate ca nici nu ai nevoie sa slabesti chiar atat de mult. Exista cateva schimbari usoare pe care le poti face pentru un aport mai mic de carbohidrati si o sanatate mult mai buna.
Astfel, vei ajuta si organismul sa arda grasimile. Gasesti mai jos ce modificari relativ simple poti face in alimentatia ta pentru a reduce cantitatea de carbohidrati consumata.
Dupa cum stii, sunt doua tipuri de carbohidrati. Noi iti oferim exemple de carbohidrati simpli (rai) pe care iti recomandam sa le inlocuiesti, pe cat posibil, cu carbohidrati complecsi (buni)… sau sa le elimini complet din regimul tau alimentar zilnic.
Nu, nu e atat de dificil precum pare. Ai nevoie doar de un strop de motivatie, iar lucrurile se pun apoi de la sine in miscare.
9 moduri in care sa reduci consumul de carbohidrati
Alege carnea slaba
Carnea este o sursa importanta de proteine, dar anumite tipuri de carne pot contine cantitati mari de grasimi si carbohidrati. Nu e un schimb tocmai echitabil, nu-i asa? Este o varianta mult mai buna sa alegi carnea slaba ori de cate ori simti nevoia de carne. Pieptul de pui sau curcanul se asigura ca ai parte de un aport de carbohidrati si grasimi cat mai mic.
Evita alimentele procesate
Multe alimente procesate, cum ar fi painea alba sau tot felul de gustari din comert, au in componenta lor cantitati mari de carbohidrati si zahar adaugat. Sincer vorbind, nici nu conteaza daca sunt dulci sau sarate. Reorienteaza-te spre alimente proaspete sau incearca sa gatesti preparatele acasa pentru a-ti controla si monitoriza cu intreaga atentie consumul de carbohidrati.
Inlocuieste pastele si orezul cu legume
Cerealele si pastele contin cantitati mari de carbohidrati, dar poti incerca sa le inlocuiesti cu legume bogate in nutrienti. De exemplu, poti sa folosesti dovlecelul sau telina taiate sub forma de fidea sau bucatele ca inlocuitor al pastelor. Pe langa faptul ca nu mai trebuie sa-ti faci griji despre carbohidrati, daca sunt sanatosi sau nu, aceste alternative sunt gustoase si satioase.
Consuma mereu apa sau ceaiul fara zahar
Multe bauturi, precum sunt sucurile si bauturile energizante, reprezinta surse consiste de zahar si carbohidrati. In schimb, poti opta pentru apa sau ceai fara zahar pentru a-ti hidrata organismul si a reduce aportul de carbohidrati. Daca doresti sa bei ceva aromat, poti adauga o felie de lamaie sau menta in apa pentru a-i oferi un gust proaspat.
Mananca mai multe legume
Legumele sunt bogate in nutrienti si au in general un continut extrem de scazut de carbohidrati. Ce poate fi mai bun de atat? Sfatul nostru este sa incluzi cat mai multe legume in alimentatia ta, cel putin la doua mese din cele trei principale ale zilei. Cateva alimente care nu sunt bogate in carbohidrati: broccoli, spanac sau ardei. Acestea te si sprijina sa obtii toti nutrientii de care ai nevoie.
Include grasimi sanatoase in alimentatia ta
Grasimile sanatoase, gen uleiul de masline, avocado sau semintele de chia, pot fi adaugate in alimentatia ta pentru a-ti oferi un aport de energie durabil si un sentiment de satietate. De asemenea, grasimile sanatoase pot ajuta organismul sa absoarba mai bine vitaminele si mineralele din alimente. Nu ezita sa le folosesti in favoarea ta!
Inlocuieste painea cu alternative mai sanatoase
Painea alba si cea cu cereale se incadreaza de obicei in grupa alimentelor bogate in carbohidrati si zahar, iar unele persoane pot avea inclusiv si anumite dificultati in a digera glutenul. Nu risca inutil, punandu-ti in pericol sanatatea. Inlocuieste painea cu alternative mai sanatoase, cum ar fi feliile de dovleac sau cartofii dulci, painea fara gluten sau cea care nu are carbohidrati.
Limiteaza zaharul
Zaharul poate creste nivelul de insulina din organism si poate contribui la acumularea de grasimi. Ti s-au aprins beculetele de alarma? Asa si trebuie. Reducerea aportului de zahar poate fi o modalitate excelenta de a injumatati macar carbohidratii. Daca ai neaparata nevoie de dulce, inlocuieste zaharul din retetele tale cu miere sau sirop de artar.
Fii atenta la portia din farfurie
Poti sa consumi alimente sanatoase, dar in cazul in care te concentrezi exagerat asupra lor, exista sansa sa depasesti cantitatea de carbohidrati necesara pentru organismul tau. Fii focusata pe ce, insa mai ales cat mananci. Savureaza alimentele, incet si cu rabdare, pentru a-i oferi creierului timp sa inregistreze ca te-ai saturat.
Reducerea aportului de carbohidrati poate fi o modalitate excelenta de a-ti imbunatati sanatatea si de a-ti ajuta organismul sa arda grasimile. Schimbarile enumerate mai sus sunt usor de pus in practica si ajuta la scaderea garantata a consumului de carbohidrati fara a sacrifica gustul sau sanatatea ta generala.
Nu uita sa consulti un specialist inainte de a face schimbari drastice in alimentatia ta, in special daca esti constienta ca ai afectiuni medicale.
Totodata, aminteste-ti ca succesul in ceea ce priveste silueta nu se rezuma la un plan alimentar. Sportul este, la randul lui, deosebit de important. TonusApp iti pune la dispozitie programe de antrenament bine organizate, cu rezultate in functie de nevoile tale! Programul Fit From Home este ideal pentru exercitiile acasa.