De ce mananci cand nu ti-e foame

E una sa zici „imi e foame”, ca ai o foame continua sau excesiva, si cu totul altceva sa nu iti fie foame, dar sa simti nevoia sa mananci oricum. Pofta de mancare exagerata este mai rea decat foamea efectiva, pentru ca nu poate fi la fel de usor de controlat si in majoritatea timpului nu este satisfacuta cu o alimentatie sanatoasa.

Dupa cum bine stim insa, nu putem schimba ceva a carei cauze nu o cunoastem. Informatia este putere, motiv pentru care in cele ce urmeaza vom discuta pe larg despre pofta de mancare excesiva, de ce apare ea. Numai apoi vom putea lua masurile cuvenite pentru a scapa de mancatul prea mult.

Odata rezolvata problema, vei vedea ca vei pierde in greutate, te vei simti mai bine in propria piele si vei putea sa faci alegeri alimentare responsabile. Practic, ai parte doar de avantaje.

 

De ce mananci cand nu ti-e foame

  1. Te confrunti cu stres si anxietate

Stresul elibereaza cortizol in corp, hormon care este catalizatorul mancatului peste masura. Asta in situatia in care nu treci in extrema cealalta si te face sa nu ai deloc pofta de mancare.

Cat despre anxietate, depresie, dependente si asa mai departe, ele par mai simplu de gestionat cu o portie generoasa din mancarea preferata sau o gustare nesanatoasa. Poti opri acest comportament daca esti atenta cand se desfasoara si faci tot ce iti sta in putere pentru a nu ii ceda.

 

  1. Esti curioasa ce gust are

Chiar daca se spune ca mor repede curiosii, uneori poate fi imposibil sa rezisti in fata ispitei. Este cu atat mai dificil in momentele in care ti-ai impus un regim alimentar foarte strict si nu iti dai voie sa te abati de la el.

Gandeste-te, totusi, ca poate fi mai benefic sa gusti dintr-un preparat si pe urma sa nu iti mai zboare gandul la el decat sa dai iama in alte snack-uri pe care le ai la dispozitie. Atata timp cat mananci foarte putin din fiecare, silueta ta nu va avea de suferit.

 

  1. Ai mancare la indemana

Nu mai tine tot felul de gustari pe birou sau chiar in frigider. In caz contrar, exista un mare risc sa te infrupti din ele.

Si nu te lasa pacalita de ideea ca iti vor tine de foame si vei manca mai putin la mesele principale. Vei aduna doar calorii in plus. Daca vrei neaparat sa rontai ceva, opteaza pentru cate un fruct, dar nu mai des de o data la doua ore.

 

  1. Esti obosita

Corpul are nevoie de energie, nu-i asa? Cum nu ai obtinut-o prin somn si odihna suficienta, se va adapta si reorienta spre mancare.

Cercetatorii au demonstrat ca oboseala reduce hormonul corespunzator senzatiei de saturatie si il creste pe cel al foamei. Asadar, vei avea impresia ca iti e foame, desi nu este cazul sa mananci.

 

  1. Te plictisesti

Cand nu ai ce face sau nu ai mai degraba chef pentru activitatea la care lucrezi, este floare la ureche sa te lasi distrasa de peisaj. Orice pare palpitant in momentul respectiv, mai ales o masa copioasa sau desertul preferat.

Cu siguranta ai recurs si tu la aceasta strategie. Vestea buna e ca o poti inlatura incepand cu a-ti nota pe o foaie de cate ori se intampla asta intr-o zi si care sunt perioadele de risc maxim.

 

  1. Nu esti atenta cand mananci

Obisnuiesti sa mananci in fata televizorului sau cu telefonul in mana? In acest mod, este garantat ca atentia ta va fi concentrata asupra dispozitivului electronic si nicidecum a mancarii.

Pur si simplu vei pierde notiunea timpului si a lingurilor pe care le bagi in gura. In unele situatii este foarte posibil sa treci la urmatoarea portie fara sa iti dai seama macar.

 

  1. Te simti obligata

Nu intotdeauna mancam pe fond emotional. Cateodata presiunea sociala e de ajuns ca sa depasesti cantitatea de mancare de care organismul tau are nevoie.

Acest lucru se petrece adesea atunci cand mergi in vizita la cineva si golesti farfuria pentru a nu crede gazda ca nu iti place mancarea sau, mai rau, face „figuri”. Aminteste-ti ca e ok si de-a dreptul normal sa spui „nu”.

 

  1. Vezi imagini cu mancare

Circula o multime de reclame cu si despre mancare pe social media. In cazul in care nu ai mancat in ultimele 30 de minute, se poate dovedi dificil sa rezisti tentatiei si sa nu te apuci sa mananci ceva imediat ce le vezi.

Poate te crezi invingatoare pentru ca nu comanzi preparatul din imagine, dar nu esti – in conditiile in care te indrepti spre frigider sa iei altceva.

 

  1. Ai consumat alcool

Este recunoscut faptul ca alcoolul te scapa de inhibitii. Din pacate, nu se rezuma numai la asta. El incetineste gandirea si scade puterea de judecata.

Astfel, vei accepta mult mai usor sa mananci produse pe care le-ai evita in mod normal cu orice pret. De asemenea, un detaliu important de mentionat este ca alcoolul nu iti da voie sa te multumesti cu o gustare sanatoasa, ci te va face sa poftesti la preparate pline de zahar si grasimi.

 

Daca te-ai regasit cumva in randurile de mai sus, avem si solutia pentru tine atunci cand iti vine sa mananci pe fond emotional sau pentru ca nu ai altceva mai bun de facut. Fa mai bine o plimbare, mediteaza sau apuca-te de un antrenament de fitness rapid.

Diferenta dintre foame si pofta este urmatoarea: foamea se instaleaza treptat si poate fi inlaturata cu ajutorul oricarui tip de mancare, in vreme de pofta apare brusc si iti cere numai un anumit preparat sau produs alimentar.

Acum ca am ajuns la sfarsitul articolului, ne punem sa dam colaceii jos cu programul Abdomenul la control. Intra in comunitatea TonusApp si devino cea mai buna versiune a ta!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *