Stilul de viata vegan are pe zi ce trece tot mai multi adepti. Oamenii incep din ce in ce mai mult sa ii laude beneficiile si sa se mandreasca cu faptul ca nu mai consuma carne.
Deci, cu siguranta ai auzit si tu cate ceva despre veganism sau alimentatia vegana. Iar daca iei in calcul sa renunti poate doar la consumul de carne sau chiar la orice produs de origine animala, te afli in locul potrivit. Te vom insoti la primii pasi catre acest stil de viata si iti vom evidentia ce trebuie sa cunosti neaparat inainte de a te ajuta in ea.
Hai sa facem mai intai o diferenta rapida intre a fi vegetarian sau vegan. Multa lume le confunda si creeaza astfel un mic „razboi”: vegan vs. vegetarian.
Daca o persoana vegetariana exclude doar carnea din alimentatia sa, una vegana scoate cu desavarsire orice aliment de origine animala din meniu. Asta inseamna adio branza, smantana, lapte si oua sau orice preparat care le contine. Mai exista si varianta raw vegan, care se refera la consumul proaspat, neprocesat sau gatit al fructelor si legumelor. Este mai complicat de tinut in special in anotimpul rece (si destul de extrema), motiv pentru care noi ne concentram atentia asupra unui stil de viata vegan, exclusiv din punctul de vedere al alimentatiei. Pentru ca veganismul este mai mult decat o alimentatie specifica, este un stil de viata care trebuie privit din mai multe perspective (protejarea animalelor, a mediului, etc).
Acestia fiind clarificate, te invitam acum sa descoperi punctul central al articolului, si anume cele…
9 lucruri pe care trebuie sa le stii inainte de a trece la o alimentatie vegana
Schimbarea trebuie facuta treptat
Suntem cam nerabdatoare uneori, insa trebuie sa tinem cont ca o schimbare majora de alimentatie nu se poate intampla pur si simplu peste noapte. E nevoie de timp si adaptare.
Nu scoate, asadar, dintr-odata produsele pe baza animala din dieta. Fa pasi mici. Prima data redu cantitatile lor, respectiv prezenta acestora in farfurie. De exemplu, mananca branza sau carne de maxim 2-3 ori pe saptamana, apoi scade numarul… pana ce elimini cu totul aceste alimente.
Perioada in care vei ajunge in totalitate vegana difera in functie de felul tau de a fi si cat esti de pofticioasa. Nu exista reteta perfecta.
Veganismul nu trebuie privita neaparat ca o dieta de slabit
Sa ne intelegem: este clar ca fructele si legumele nu ingrasa precum branza, smantana si carnea. Vei slabi imediat ce faci schimbarea prin alimentatie. Este firesc. Iar daca mananci echilibrat, nu vei pune inapoi kilogramele pierdute.
Cu toate acestea, este vital sa nu treci la un stil de viata vegan doar pentru a fi mai supla. Nu este vorba numai de principiu (si de o motivatie gresita), ci in acest fel sunt foarte mari si sansele sa renunti imediat ce dai putin de greu si ti se face pofta de un hamburger cu de toate. Asigura-te ca iti setezi corect motivatia inainte de a trece la o alimentatie bazata exclusiv pe produse de origine vegetala.
Trebuie sa citesti cu atentie etichetele tuturor alimentelor
Regimul vegan vine la pachet cu atentie sporita atunci cand faci o vizita la supermarket. E nevoie sa acorzi putin mai multa atentie etichetelor produselor inainte de a le pune efectiv in cos. Desigur, pe masura ce te obisnuiesti, vei sti deja ce anume sa selectezi, unde sa te indrepti in market si care sunt produsele potrivite pentru tine.
Revenind la etichete, mai ales daca esti la inceput, e necesar sa citesti cu atentie detaliile produselor si sa vezi daca unele din ele pot contine urme de lapte sau oua. Mai ales pentru persoanele vegane, acesta este un no-go, insa, asa cum am spus, in timp deja vei cunoaste pe ce produse sau marci de produse te poti baza si citirea etichetei nu va mai fi neaparat necesara.
Daca te documentezi, vei vedea ca dieta vegana nu este neaparat mai scumpa.
Pe de o parte, carnea este un aliment scump, iar scoaterea ei din meniu determina economii destul de serioase. Pe de alta parte insa, in alimentatia ta vor intra alte categorii de produse. Insa exista multe grupuri vegane care te pot ajuta cu informatii, sfaturi si chiar retete care iti pot face viata mult mai usoara si bugetul mult mai usor de gestionat.
Odata ce optezi pentru alternative vegane, pregatirea alimentelor acasa poate scuti mult din bugetul tau, dar este adevarat ca va trebui sa te documentezi. Cu ceva informatie si research, ai toate sansele sa gasesti alternative pentru orice.
Nu trebuie sa renunti la mersul la restaurant
Pandemia ne cam impiedica sa ne bucuram de iesirile alaturi de cei dragi in oras, la restaurant. Dar, in afara de aceasta limitare pe care o resimtim cu totii, veganii nu au vreun alt impediment pentru a manca la un local.
Majoritatea restaurantelor au cel putin cateva preparate in meniu create in mod deosebit pentru vegani. Daca vrei sa iti provoci cunoscutii, poti inclusiv si sa ii duci sa luati masa la un restaurant exclusiv vegan sau, daca ai avansat deja in acest tip de alimentatie, ii poti invita chiar la o cina cu creveti vegani, de exemplu.:)
Regimul vegan este sanatos cat timp esti atenta.
A manca vegan este sanatos insa trebuie sa fii in continuare vigilenta. Ca in orice regim alimentar, sunt o multitudine de tentatii atat dulci, cat si sarate si trebuie in continuare sa fii atent la cantitate, calitate, valoarea nutrientilor.
Produsele vegane sunt delicioase, insa de multe ori pot ascunde cantitati mai mari de grasimi, de exemplu, care pot pune probleme organismului daca facem un obicei din consumul lor frecvent. Partea buna este ca, de exemplu, dulciurile vegane sunt extrem de satioase, tocmai din cauza acestor grasimi vegetale, si te poti simti satula doar din cateva bucatele.
Proteinele animale se pot inlocui
Proteinele reprezinta poate cea mai mare temere a oamenilor care ezita sa adopte dieta vegana. Exista ideea absolut preconceputa conform careia proteinele complete se obtin numai din carne.
Ei bine, te informam ca fasolea, nautul, lintea, quinoa, soia si tofu sunt extrem de bogate in proteine. Nici nuciferele si semintele nu se situeaza mai prejos, fiind totodata surse de incredere de acizi grasi esentiali. Si, daca tot mentionam proteinele complete, poti combina doua surse de proteina vegetala pentru a obtine o proteina completa.
In anumite cazuri e nevoie sa iei suplimente de vitamine
Vitamina B12 se regaseste libera doar in alimentele de origine animala. Indiferent cat de mult te-ai stradui, nu o poti consuma natural din altceva. Iar ea in sine este vitala bunei functionari a organismului, pentru ca tine la distanta oboseala, mentine sanatatea creierului intacta si te ajuta sa obtii echilibrul optim intre fizic si psihic.
Si, daca cu anumite legume chiar nu te poti obisnui, e recomandat sa iti completezi dieta cu diverse alte suplimente alimentare de vitamine si minerale.
Majoritatea, daca nu chiar toate preparatele tale preferate au echivalent vegan
Da, este adevarat, vorbim de alternative vegane, insa astazi s-a avansat atata de mult incat cel mai probabil vei gasi optiune pentru orice preparat la care poftesti. Doar intreaba un vegan si iti va oferi optiunea. S-ar putea sa fii nevoit sa il cauti sau sa iti iei timp pentru a pregati acasa, dar exista oricand variante.
Este bine sa iti iei timp sa te documentezi in acest sens, dar de aceea trecerea la o alimentatie vegana este un proces si iti recomandam sa il realizezi in etape, pana te obisnuiesti cu optiunile. Eventual, noi te sfatuim sa te joci chiar tu in bucatarie si sa vii cu preparate unice, care sa te reprezinte si sa iti incante papilele gustative.
Prin urmare, crezi ca ti se potriveste a alimentatie vegana? Da-i o sansa cu ajutorul programului nostru Plan VEGAN, care iti ofera retete de mancare vegana pentru 4 saptamani si pe care il gasesti pana la sfarsitul lunii aprilie cu o reducere de 30% la achizitia directa din site.