Top exercitii pentru echilibru si coordonare

Echilibrul creeaza provocari dupa o varsta, in special daca ai anumite probleme de sanatate sau nu consumi suficiente vitamine. Da, alimentatia este definitorie in acest sens si poate tine la distanta tulburarile de echilibru, precum instabilitatea in picioare sau dezechilibrul la mers.

Din fericire, exista exercitii de mobilitate prin care poti preveni pierderile de echilibru si balans. Iti prezentam mai jos cateva, pentru a putea sa incepi sa le faci chiar de azi.

 

Top exercitii pentru echilibru si coordonare

1. Schimbarea greutatii de pe un picior pe altul

Departeaza picioarele la nivelul soldurilor si apleaca-te in asa fel incat sa iti lasi greutatea pe un singur picior. Incearca sa iti mentii cat mai mult timp echilibrul in pozitia respectiva si apoi orienteaza-te spre celalalt picior.

Este suficient daca la inceput reusesti sa faci exercitiul pentru doar 30 de secunde. Si da, ai voie sa te sprijini cu mainile de perete sau spatarul unui scaun… asta pana cand capeti suficienta incredere in tine.

 

2. Mergi in linie dreapta

Poate parea un exercitiu de echilibru mult prea usor, pe care probabil te gandesti ca il pui in aplicare in mersul tau obisnuit de zi cu zi. Nu e chiar asa si vei intelege imediat la ce ne referim.

Fie urmezi o linie dreapta propriu-zisa, fie iti imaginezi una. Scopul este sa mergi cu un picior in fata celuilalt, lipit unul de altul. Adica sa ai asezate degetele de la un picior in spatele calcaielor celuilalt. Trebuie sa mergi minim 20 de pasi in acest fel, incet si cu grija, pentru a nu risca pierderea echilibrului.

 

3. Ridica un picior in spate

Pentru pierderile de echilibru este extrem de util sa te ridici 5 minute de la birou, sa te postezi in spatele scaunului si sa faci exercitiul urmator. El este cat se poate de simplu si chiar face parte din streching, introdu-l linistita in rutina ta de exercitii.

Dupa ce te pui in spatele scaunului, tine-te cu mainile de acesta si ridica un picior in spate, pana ajunge cel putin la nivelul posteriorului tau. Stai asa cateva secunde, dupa care il cobori si repeti miscarea. Dupa 15-20 de efectuari ale exercitiului, treci la celalalt picior si procedezi la fel.

 

4. Genuflexiuni

Genuflexiunile ajuta la imbunatatirea echilibrului atunci cand sunt facute intr-un anumit mod. Da, nu este vorba tocmai despre varianta clasica pe care o stii tu. Iti explicam acum ce trebuie sa faci poate diferit.

Mai intai, iti asezi talpile indreptate inainte pe podea, astfel incat sa se afle paralela una de cealalta. Al doilea pas este sa te asiguri ca distanta dintre picioare este mai mare decat cea dintre solduri. In continuare, bratele se pot pozitiona atat in fata, cat si pe coapse. Si… treci la treaba! Executa minim 10 asemenea genuflexiuni zilnic.

 

5. Joaca-te cu mingea medicinala

Folosirea mingii medicinale in exercitii, precum aruncarea mingii de la un picior la altul sau stand pe un picior poate fi o modalitate distractiva si eficienta de a-ti consolida echilibrul si stabilitatea. Inclusiv si prinderea mingii contribuie la o stabilitate mai buna.

Incepe cu o greutate mai mica, pe care sa o cresti treptat, pe masura ce devii mai confortabila cu exercitiile care o implica. Desigur, mingea medicinala poate fi folosita cu succes in multe alte antrenamente.

 

6. Yoga

Daca inca nu le-ai dat sansa sa te surprinda sesiunilor de yoga, este timpul sa o faci. Acestea imbunatatesc echilibrul corporal prin exercitii de respiratie si concentrare. Suna bine? Iata un exemplu pe care il poate pune in aplicare inclusiv si un incepator.

Pozitia copacului

Impreuneaza-ti palmele la nivelul pieptului si apoi ridica-le deasupra capului. Lasa-ti intreaga greutate pe un singur picior, in timp ce pe celalalt il indoi in lateral si il ridici pana ce talpa se sprijina de coapsa celui care te sustine. Stai nemiscata timp de 30 de secunde si apoi repeta pozitia invers cu picioarele.

 

7. Intinderi de spate

A sosit timpul pentru un strop de relaxare sau macar asta inspira ultimul nostru exercitiu de echilibru de astazi. Fiii atenta insa, pentru ca se poate dovedi destul de provocator si solicitant!

Intinde-te pe burta, cu fruntea indreptata spre podea si cu bratele in lateral, cu palmele in sus. Priveste in jos, ca sa nu-ti incorzi gatul, in timp ce ridici incet capul si bratele 5-7 centimetri de pe podea. Mentine-te cel putin 15 secunde asa, iar apoi coboara-ti usor membrele inapoi. Fa seturi de 10 pentru a-ti intari spatele si coloana vertebrala.

 

Cum ti se par aceste exercitii pentru echilibru? In general practici vreunul dintre ele? Daca da, mareste numarul si frecventa lor pentru rezultate maxime. Daca nu, este timpul sa te apuci chiar acum!

Iti poti testa echilibrul intr-un mod rapid si ingenios, foarte usor de pus in aplicare. Ridica un picior si tine-l in aer cat de mult poti. Bineinteles, cu cat reusesti mai mult timp, cu atat este mai bine.

Iar in final, pentru ca pierderea echilibrului poate avea si cauze legate de conditia fizica, nu uita de sport. Tonuslim este unul dintre programele noastre de antrenamente, dedicat slabitului, care te va ajuta sa ajungi la silueta mult visata! Ce mai astepti? Hai sa trecem la treaba!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *