9 alimente utile pentru imunitatea scazuta sau in caz de raceala si gripa

Curand isi va face aparitia si primavara, pe care o asteptam cu atata nerabdare. Problema e ca, odata cu ea, vin si clasicele raceli si gripe de sezon. Asta ca sa nu mai vorbim de cele care ne pandesc pe tot parcursul anului, unele avand „darul” de a ne speria ingrozitor de tare.

Ce e de facut? Inainte de a apela la ajutorul medicamentelor si al suplimentelor alimentare, ne aparam in mod natural. Facem sport cu programele TonusApp, ne relaxam (lucram la gestionarea stresului) si consumam cat mai multe alimente pentru o imunitate scazuta, ca sa o crestem rapid si sa fie o perioada indelungata la cel mai inalt nivel.

De obicei, aceste alimente sunt folositoare inclusiv si atunci cand virusul sau bacteria au ajuns deja la tine. Daca nu te scapa efectiv de raceala sau gripa, cel putin iti amelioreaza simptomele si te ajuta sa lupti mai usor cu ele.

Esti curioasa care sunt alimentele minune pe care ti le-am descris? Citeste lista de mai jos si vei fi uimita!

 

9 alimente utile pentru imunitatea scazuta sau in caz de raceala si gripa

  1. Usturoiul

Usturoiul a fost recunoscut inca din cele mai vechi timpuri pentru capacitatile sale de protejare a organismului impotriva bacteriilor si a virusurilor. In varianta sa proaspata este capabil sa trateze pana si infectiile pielii.

Recomandarea noastra e sa nu te indrepti spre pudra de usturoi, ci sa alegi catelul obisnuit. Profita de aroma lui deosebita pentru a da gust tuturor preparatelor! In plus, un catel de usturoi baut consistent dimineata (pe stomacul gol) este un puternic supliment pentru imunitate.

 

  1. Citricele

Este un fapt cunoscut ca vitamina C este aliatul numarul 1 al imunitatii. Unde se regaseste ea in cantitati semnificative? Stii si tu foarte bine raspunsul: in citrice, bineinteles.

E sezonul in care inca gasim portocale dulci si zemoase, la fel si mandarine, respectiv clementine. In situatia in care nu esti cea mai buna prietena cu ele, alege un grepfrut satios, o lamaie acra sau un kiwi ce iti va incanta simturile.

 

  1. Supa de pui

Mai rar gasesti atatea vitamine si minerale intr-un singur loc, cum o faci in supa de pui. Este pur si simplu un mix cu de toate, ce te va energiza imediat cum o mananci.

Chiar si atunci cand te simti extrem de rau si n-ai deloc pofta de mancare, supa de pui e acolo sa te salveze, oferindu-ti si aportul necesar de lichide. De altfel, cercetarile au demonstrat ca in timpul gatirii, carnea de pui elibereaza un aminoacid ce contribuie la tratarea bronsitei.

 

  1. Afinele

Putem spune fara menajamente ca afinele sunt vedetele padurii. Ele contin atat fitonutrienti si fibre, cat si vitaminele C, E si K in proportii demne de luat in considerare. Ar fi mare pacat sa nu te bucuri de proprietatile lor!

Vitaminele mentionate mai sus sunt benefice pentru imunitate, dar asta nu e tot. Afinele blocheaza totodata si agentii patogeni care se infiltreaza pentru a ataca sistemul imunitar.

 

  1. Ciupercile

Acestea sunt o sursa importanta de vitaminele B2 si B3, precum si de seleniu. Daca nu stii ce efecte are lipsa seleniului din corp, te informam ca duce la instalarea unor raceli si gripe relativ mai severe decat in mod obisnuit.

Poti consuma ciupercile simplu sau ai posibilitatea de a le introduce in anumite retete pe post de carne. Nu vei sesiza o mare diferenta la gust, insa textura lor fina te va cuceri.

 

  1. Ghimbirul

Ghimbirul este o radacinoasa cu o aroma unica, motiv pentru care nu e indragit chiar de toata lumea. Cu toate acestea, trebuie sa il ai in bucatarie si sa ii dai voie sa te umple cat mai des de antioxidanti.

Poate ca preferi sa consumi ghimbirul sub forma de ceai pentru imunitate. Nu este gresit, atata timp cat prepari tu ceaiul de la 0 si nu te lasi atrasa de varianta mai usoara – plicurile nelipsite din magazine si farmacii.

 

  1. Spanacul

Cand vorbim de verdeturi versatile, care se pot descurca perfect in orice combinatie de mancare, ne referim neaparat la spanac. Datorita vitaminelor si mineralelor cu care se lauda, este considerat a fi un super aliment.

Iar ca sa fii sigura ca ii pui in valoare toate proprietatile si nu pierzi nimic, te sfatuim sa nu il gatesti prea mult. Consuma-l, de preferinta, crud. Salatele cu spanac sunt de-a dreptul divine!

 

  1. Germenii de grau

Daca nu stii foarte multe informatii despre germenii de grau, afla ca acestia te alimenteaza cu vitaminele B, zinc si numerosi antioxidanti. Asta ca sa nu mai amintim ca grasimile lor sanatoase impreuna cu proteinele si fibrele le fac un mic dejun satios.

Ba mai mult, exista diverse retete culinare ce iti permit sa inlocuiesti faina cu germeni de grau. Suna interesant? Experimenteaza si bucura-te de rezultatele surprinzatoare!

 

  1. Iaurtul sarac in grasimi

Probioticele sunt un element nelipsit din tratamentele pentru raceala si gripa. Ei bine, iaurtul din culturi lactice vii este o sursa naturala bogata in probiotice. Astfel ca, daca il consumi regulat, nu ai nevoie de produse medicamentoase care sa ti le asigure.

De asemenea, pentru a avea si mai multe avantaje de pe urma iaurtului, cauta sortimentele ce au un continut adaugat de vitamina D. Se spune ca esti mai predispusa la imbolnaviri atunci cand ai un deficit de aceasta vitamina.

 

Din acest moment, vei introduce aceste alimente pentru imunitatea scazuta a organismului in dieta ta, nu-i asa? Ele in sine reprezinta un tratament pentru imunitate atat la adulti, cat si la copii, caci nu au niciun fel de efecte adverse.

Iar daca vrei sa faci o schimbare generala si sa optezi pentru mancarea sanatoasa, planul nostru alimentar START te asteapta cu retete senzationale, care te vor cuceri pe data si te vor ajuta sa ajungi la silueta pe care ti-o doresti!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *