Afla de ce dieta mediteraneana este cel mai bun regim alimentar

Intr-o lume in care toti te sfatuiesc sa stai cat mai departe de grasimi, noi iti spunem ca nu trebuie sa le eviti cu desavarsire. Cel putin, nu anumite tipuri de grasimi.

De multe ori, fugim de grasimi si facem greseala de a le inlocui cu alte tipuri de nutrienti, fie proteine, fie carbohidrati. Insa organismul nostru are nevoie de toate tipurile de nutrienti, inclusiv de lipide (grasimi), important este sa stim ce alegem si in ce cantitate trebuie sa le consumam pentru o alimentatie optima.

De aceea, trebuie sa incerci dieta mediteraneana. Ea este un adevarat stil de viata ce promoveaza mancarurile tarilor care au iesire la aceasta mare.

Si desi majoritatea oamenilor crede ca ar fi vorba numai despre Grecia si Italia, optiunile sunt mult mai variate. Pe lista se regasesc si preparatele din state precum Spania, Franta sau Turcia.

In cele ce urmeaza nu vei gasi retete efective pentru dieta mediteraneana, fiindca acolo ai o mare libertate de miscare. In mare depinde de preferintele tale culinare. Hai sa vedem mai bine motivele pentru care merita sa te apuci de aceasta dieta. La final vei descoperi si cateva trucuri utile pentru a te obisnui rapid cu ea.

 

Afla de ce dieta mediteraneana este cel mai bun regim alimentar

  1. Mananci aproape de toate

Secretul succesului in regimul sau meniul mediteranean este sa nu faci excese. Poti manca putin din toate, dar nu te axa asupra unui singur aliment. Experimenteaza din varietatea de preparate ale tarilor ce au iesire la aceasta mare!

Desigur, daca analizezi bine felurile de mancare tipice mediteraneene, vei observa ca ele nu au in compozitie foarte multa carne – de obicei este vorba despre cea slaba (de pui sau peste).

 

  1. Te ajuta sa slabesti

Dupa cum iti poti da seama, cea mai buna cura de slabire este cea sanatoasa. Asta inseamna ca nu iti impune reguli absurde si nici nu te pune sa te infometezi.

Consumul de fructe si legume din dieta mediteraneana contribuie la pierderea usoara a kilogramelor nedorite. Te vei simti mai bine in propria piele, deoarece carnea ingreuneaza in general digestia.

 

  1. Iti protejeaza inima si creierul

Pestele reduce trigliceridele si ajuta la mentinerea normala a presiunii sangelui, in timp ce produsele vegetale curata arterele. Cat despre nuci si uleiul de masline, se stie ca sunt inamici demonstrati ai colesterolului „rau”.

Grasimile nesanatoase si produsele alimentare procesate sunt cele care incetinesc functionarea creierului. Dieta mediteraneana sta departe de ele, asa incat il protejeaza si chiar alimenteaza cu diverse vitamine si minerale esentiale.

 

  1. Nu interzice consumul de grasimi

Dieta mediteraneana are pareri pozitive in principal, ceea ce se datoreaza faptului ca nu te pune sa stai cu cantarul alaturi si sa cantaresti toate caloriile din farfurie. Singurele grasimi interzise sunt cele rele.

De exemplu, inlocuieste carnea rosie cu cea alba si dulciurile din comert cu fructe zemoase de sezon. Cand gatesti, opteaza intotdeauna pentru uleiul de masline.

 

  1. Preparatele sunt mereu proaspete

Fiecare anotimp are propriile retete in dieta mediteraneana. Vei manca doar ce e mai bun pentru acea perioada a anului!

Fructele si legumele sunt la discretie in majoritatea timpului, iar pestele si nucile te umplu de celelalte elemente necesare unei bune functionari a corpului. Aceasta dieta sanatoasa are un meniu echilibrat.

 

  1. Retetele sunt usor de facut

Nu trebuie sa gatesti mancaruri sofisticate. Dieta mediteraneana pe zile este cat se poate de simpla si in acelasi timp gustoasa. Deci, de ce sa te complici inutil, cand te poti incarca de energie cu preparate rapide?

Uneori e suficient sa te bucuri de un platou cu branzeturi slabe si un pahar de vin bun. Bineinteles, in acest caz, compania face diferenta intre o masa copioasa si una dezastruoasa.

 

Dieta mediteraneana – pas cu pas

  • Introdu o salata in meniul fiecarei zile

Oricat de mica ar fi ea, fa tot posibilul sa nu lipseasca in nicio imprejurare. Numai asa vei ajunge sa-ti creezi un obicei.

  • Experimenteaza felurile de mancare cu cereale

Cerealele integrale si bogate in fibre sunt hranitoare, nu degeaba le adora mediteraneenii. Joaca-te cu ele in bucatarie si vei ajunge curand sa le iubesti.

  • Inlocuieste gustarile obisnuite cu nuci

E normal sa ti se faca pofta sa rontai ceva la cateva ore dupa ce ai luat o masa principala. Nu ceda ispitei gustarilor nesanatoase, ci incearca o combinatie de nuci.

  • Mananca mai multe legume

Stii regula cu 5 portii de fructe si legume in fiecare zi? Trebuie sa o pui in aplicare! Pentru inceput, asigura-te ca mananci cel putin o leguma alaturi de cele 3 mese zilnice.

  • Redu consumul de carne

Daca mananci carne zi de zi, e vremea sa o mai tai din ratie. O buna alternativa este sa o consumi tot la doua zile, ca pe urma sa mai scazi cate o zi pana ce ajungi la cantitatea dorita.

  • Schimba sucul cu apa

Stim ca iti place dulceata sucurilor din magazine, insa si apa poate avea un gust la fel de bun. Da-i gust cu un fruct sau prepara un smoothie energizant.

Ce sa mananci?
– Fructe: mere, banane, pere, portocale, capsune, struguri, pepene galben şi piersici;
– Nuci şi seminţe: nuci, migdale, alune, caju, seminte de floarea soarelui, seminte de dovleac;
– Leguminoase: fasole, linte, mazare, naut;
– Cereale integrale: orez integral, pâine integrală, paste integrale, porumb;
– Carne de pui, curcan, peste si fructe de mare;
– Oua & lactate: oua, branza, iaurt grecesc;
– Grasimi: ulei de măsline extra virgin, măsline, avocado şi ulei de avocado.

 
Asadar, ce parere ai despre dieta mediteraneana si beneficiile ei? Nu-i asa ca te tenteaza? Combina acest regim sanatos alimentar cu sport si te vei simti extraordinar!

Iar ca sa mergem si mai departe, iti spunem ca programul nostru Fit From Home este ideal pentru a face exercitiile fizice de care organismul tau are nevoie chiar in confortul propriei case.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *