Ideea de baza, atunci cand vrem sa pierdem in greutate, este sa creem un deficit de calorii. Mai simplu, sa consumam mai putine calorii decat arde corpul in mod normal. Asadar, multi ajung sa considere ca cea mai la indemana metoda de a slabi este… infometarea!
Gresit! Procesul de pierdere in greutate este mult mai complex si trebuie sa tinem cont de mai multe lucruri.
Corpul fiecaruia dintre noi este obisnuit cu o anumita cantitate de alimente. O dieta brusca, in care consumam mult mai putine alimente, va fi perceputa de organism ca o perioada de “foamete”, iar prima reactie este sa consume din energia inmagazinata. Adica fix din masa musculara pe care ne chinuim sa o crestem.
In efortul sau de a-si mentine functionalitatile, corpul cauta surse de energie si arde, pentru inceput, masa musculara, “aparand” depozitele de grasime. Proteinele rezultate in urma acestor arderi sunt folosite pentru a mentine functiile vitale, precum respiratia sau circulatia. Mai apoi, prin distrugerea musculara, se elimina toata apa inamagazinata in corp.
Iata, deci, ce inseamna kilogramele in minus de pe cantar, atunci cand ne infometam:
- pierderea masei musculare
- eliminarea apei
Scaderea metabolismului
O alta consecinta a infometarii este scaderea ratei metabolice. In incercarea sa de a salva cat mai multa energie vitala, organismul “incetineste” metabolismul. Acest lucru este cauzat, insa, si de pierderea masei musculare. Muschii sunt tesuturi active metabolic, deci, cu cat avem mai putina masa musculara, cu atat va incetini metabolismul.
Ce inseamna un metabolism scazut? Inseamna, mai ales, inabilitatea de a pierde din greutate. Inseamna arderea a tot mai putine calorii.
Nivel scazut de energie
Energia de care avem nevoie pentru a performa chiar si cele mai simple lucruri, precum mersul pe jos sau spalatul pe dinti, este produsa in urma arderii caloriilor ingerate in timpul meselor. Astfel, daca ne infometam, nu avem ce calorii sa ardem si nivelul de energie scade, fiindu-ne tot mai greu sa intreprindem orice fel de activitate.
Pe langa starea generala de disconfort pe care o ai atunci cand nu mananci suficient, si toate efectele nedorite de mai sus, tine minte ca, atunci cand vei reveni la normal cu alimentatia, vei creste in greutate mult mai repede si mai usor, din cauza metabolismului incetinit.
De retinut
Asadar, concetreaza-te pe a manca sanatos si ordonat, indiferent de numarul de kilograme pe care il ai. O dieta echilibrata si un program de antrenament corect sunt singurii tai aliati in lupta cu kilogramele in plus.