Ghid practic: ce carbohidrati sanatosi sa alegi

Toata lumea recomanda evitarea carbohidratilor si dietele ce ii elimina din alimentatie, dar nimeni nu-ti explica cum sta treaba de fapt. Pentru ca situatia nu e chiar atat de sumbra precum pare, iar anumiti carbohidrati sunt sanatosi.

In primul rand, carbohidratii furnizeaza energia de care avem nevoie (si pe care o folosim) imediat. Ei reprezinta combustibilul nostru principal, datorita caruia functionam eficient si reusim sa ne ducem toate sarcinile zilei la bun sfarsit. Practic, avem nevoie de carbohidrati pentru a transforma zaharul in energie.

In al doilea rand, exista doua categorii de carbohidrati: cei buni si cei rai. Bine, denumirile lor nu sunt tocmai acestea, dar aici consta ideea. Este vorba despre carbohidrati complecsi (sau sanatosi) si carbohidrati rafinati (sau simpli). Deci, conteaza pe care integram in dieta zilnica.

Bineinteles, articolul de fata este despre carbohidratii complecsi. Mai concret, ti-am pregatit o lista a carbohidratilor sanatosi, care sa iti dea idei pentru mese copioase ce nu te vor incarca de energie intr-o clipa doar ca sa ti se goleasca rezerva in urmatoarea.

 

Ghid practic: ce carbohidrati sanatosi sa alegi

  1. Fasolea

Fasolea este o vedeta printre legumele care contin carbohidrati sanatosi. Fibrele ei te mentin intr-o forma de invidiat si iti asigura cu prisosinta necesarul zilnic recomandat.

Avantajul este ca, pe langa multitudinea de retete din care poti sa te inspiri, ai alternative si la capitolul soiuri sau… culori. Avem fasole alba, rosie, bruna, iar cand ne saturam de ele, putem trece la naut si linte.

 

  1. Painea integrala

In mod normal, painea este primul aliment la care trebuie sa renuntam. Nu si atunci cand este vorba despre cea din cereale integrale. Aceasta are un loc de cinste intr-o dieta cu carbohidrati sanatosi.

Fie ca e facuta din grau, ovaz sau vreo combinatie gustoasa, painea integrala este ideala pentru orice masa (in special micul dejun).

 

  1. Alimentele care nu contin ingrediente ce se termina in „oza”

Cand ai citit ultima data etichetele produselor pe care le-ai achizitionat? Gandeste-te bine. Nu vrem sa te judecam, ci sa iti amintesti ce ingrediente ai gasit acolo.

Daca elementele care se termina in „oza” (exemplu: fructoza, dextroza) erau in fruntea listei, produsul contine mult zahar adaugat. Nu exagera nici cu zaharul brun, siropul de agave, mierea sau alti indulcitori!

 

  1. Fructe

Fiind dulci, fructele iti poti da seama ca au in componenta lor carbohidrati rafinati. Totusi, acestia sunt naturali, nu artificiali, precum in cazul dulciurilor din comert.

Ba mai mult, fructele abunda in fibre care incetinesc procesul de „dizolvare” al zaharului si astfel nu te vei lovi de un puseu exagerat de energie intr-un moment, doar ca sa dispara apoi.

Prin urmare, poti consuma (cel putin ocazional) legume si fructe bogate in carbohidrati.

 

  1. Evita sucurile din comert

Nu mai e o surpriza pentru nimeni faptul ca sucurile de pe rafturile magazinelor sunt surse imense de zahar si astfel de carbohidrati. Si nu conteaza daca sunt carbogazoase sau nu.

Stai departe de ele! Prepara-ti singura smoothie-uri si fresh-uri. Este sezonul citricelor, nu ezita sa te bucuri de ele. Iar daca ti-ai pus fructe la congelator, esti o adevarata norocoasa, fiindca ai ce savura.

 

  1. Popcorn

Aici ai parte de un rasfat. Iti vine sa crezi ca popcornul este o gustare de care nu trebuie sa te simti vinovata? El este o cereala integrala.

Orienteaza-te insa spre popcornul simplu, fara sare sau grasime adaugate. Ii poti da aroma cu o infuzie formata din plantele tale preferate si, de ce nu, condimente.

 

  1. Quinoa

Ai auzit de quinoa? Provine tocmai din America de Sud si este o sursa de carbohidrati sanatosi tot mai accesibila, in sensul ca o avem de unde cumpara si femeile din Romania.

Mai intai, iti propunem sa o incerci, sa vezi daca iti place si sa te gandesti cum sa o integrezi in regimul tau alimentar de zi cu zi. Nu-ti face din prima planuri ca o vei consuma in cantitati uriase, pentru ca s-ar putea sa nu ii agreezi extraordinar de tare textura.

 

  1. Orezul brun

Mananci des orez? Data viitoare cand o faci, inlocuieste-l pe cel obisnuit cu echivalentul sau din categoria carbohidratilor sanatosi: orezul brun.

Orezul alb isi pierde nutrienti esentili (cum ar fi fibrele) prin procesare si devine in acest mod unul dintre alimentele cu carbohidrati simpli, rafinati. Tu alege orezul brun cu o friptura, pentru o dieta cu proteine si carbohidrati complecsi, sanatosi!

 

  1. Dovleac

Toamna are proprii carbohidrati sanatosi cu care sa se laude, iar o mare parte dintre ei se adapostesc in dovleci. Il introduci de obicei in meniul tau sau mai degraba il folosesti doar cu ocazia Halloween-ului?

Se pot prepara o multime retete delicioase cu dovleac, de la tarte si nebunii la tocanite. Depinde doar de tine cum il gatesti, dar ar fi indicat sa incerci cat mai multe variante in aceasta perioada.

 

Cum ti se par aceste alimente bogate in carbohidrati complecsi sau buni? Le consumi suficient de des? Daca raspunsul este negativ, stii ce ai de facut!

Pana te apuci de gatit insa, fa o sesiune de antrenament. Sportul cu TonusApp este energizant si tare interesant! Arunca o privire pe pagina programelor noastre si alege-l pe cel care se potriveste obiectivelor tale actuale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *