Fibrele reprezinta nutrienti esentiali in alimentatie. Chiar daca nu ofera energie efectiva organismului, ele au o multime de alte beneficii extraordinare.
Mai intai, trebuie sa stabilim ca exista doua tipuri principale de fibre: solubile si insolubile. Dupa cum le spune si numele, cele solubile se dizolva in stomac, in timp ce fibrele insolubile nu.
De asemenea, in functie de categoria din care acestea fac parte, au diferite roluri. Pe de o latura avem fibrele solubile, care contribuie la aparitia senzatiei de satietate, te ajuta sa-ti poti controla in mod eficient mesele zilnice, si pe deasupra scad colesterolul rau. In schimb, fibrele insolubile se asigura ca tranzitul intestinal functioneaza bine.
Se spune ca lipsa consumului de fibre, acesti oarecum carbohidrati prezenti in plante, poate duce inclusiv la aparitia cancerului de colon. Nutritionistii recomanda in fiecare zi aproximativ 25 de grame de fibre intr-o dieta echilibrata a unui adult.
Fara alte adaugiri, hai sa aflam ce alimente nu numai ca au, dar sunt bogate in fibre. Iti va fi mai usor apoi sa iti creezi regimul alimentar pentru intreaga saptamana.
7 surse de fibre pe care sa le incluzi in dieta ta
1. Fructele
Daca nu obisnuiesti sa mananci prea multe fructe, este cazul sa te gandesti mai bine la sanatatea ta si sa iei o noua decizie… mai responsabila de aceasta data.
Avantajul este ca sunt mai multe fructe cu fibre alimentare si ai din ce alege. Lista cuprinde mere (nu le curata de coaja, pentru ca ea contine fibre insolubile, iar pulpa solubile), pere, capsuni, citrice si banane.
Poti sa-ti faci un smoothie super hranitor, in care sa le combini, sau sa te bucuri de ele separat. Depinde doar de preferintele tale.
2. Legumele
Nu se putea sa lipseasca daca sunt si fructele in ecuatie, nu-i asa? Printre legumele cu fibre din belsug se numara varza de Bruxelles, broccoli si morcovi.
Probabil ca nu te incanta in mod extraordinar sortimentele enumerate, insa pentru sanatate merita sa facem din cand in cand sacrificii. De altfel, ai o gramada de retete pur si simplu delicioase din care sa te inspiri pentru o masa copioasa.
3. Leguminoasele
Mergem mai departe de legumele propriu-zise, insa ramanem deocamdata in acelasi registru. Leguminoasele sunt detasat alimente ce contin fibre.
Aici avem varietate, deci nu te teme ca vei ramane in pana de idei la ce sa gatesti. Nautul, mazarea, fasolea si lintea abia asteapta sa fie preparate si savurate de toti membrii familiei tale.
4. Fructele uscate
Se pare ca nu am incheiat „socotelile” in totalitate nici cu fructele. De ce? Pentru ca tocmai te informam ca esti libera sa mananci linistita si fructe uscate, atunci cand vine vorba despre fibre.
Asadar, in momentul in care ai pofta de o gustare, nu te mai orienta spre cele care stii oricum ca sunt nesanatoase. Pregateste-ti mai bine un bol cu smochine, prune si stafide. Yummy!
5. Fainoasele
Cu siguranta ai inceput sa-ti faci filme imediat ce ai citit acest punct. Ei bine, nu trebuia. Evident ca nu este indicat sa dai iama in produsele de patiserie sau alte asemenea.
Fibrele se regasesc alaturi de carbohidratii complecsi (da, cei buni pentru sanatate!) in painea si pastele integrale. Practic, obtii doua beneficii de top la aceeasi masa.
6. Cerealele integrale
Te asteptai ca ele sa urmeze, corect? Poate te vom uimi, totusi, cu cele despre care iti vom spune ca sunt surse consistente de fibre alimentare pentru corpul tau.
Iti recomandam sa-ti incepi ziua atunci cand ai ocazia cu un mic dejun in care sa primeze ovazul si quinoa. Variante alternative de cereale integrale bogate in fibre reprezinta hrisca si orzul.
7. Semintele si nucile
Cand ne gandim la seminte si nuci, avem o imagine mai complexa in minte. Ele contin, in afara de fibre, grasimi sanatoase si proteine.
Unele dintre cele mai bune optiuni includ migdale, nuci, seminte de dovleac si seminte de chia. Care dintre acestea iti plac cel mai mult? Integreaza-le fara rezerve in dieta ta de zi cu zi. Vei avea numai de castigat.
Prin urmare, fibrele alimentare au proprietati deosebite, de care organismul tau are nevoie. Nu ezita sa consumi cu incredere fructe proaspete si uscate, legume, leguminoase, paste si paine integrale, nuci si seminte, respectiv cereale integrale. Toate acestea trebuie completate cu un minim de 2 litri de apa bauti zilnic.
Daca nu obisnuiesti sa consumi fibre alimentare in mod regulat, este important sa incepi incet si sa cresti cantitatea treptat. Consumul brusc al unei cantitati mari de fibre alimentare poate cauza disconfort abdominal si balonare.
Cat despre sfatul nostru dintotdeauna: fa din sport o prioritate in viata ta! Programele de antrenamente TonusApp iti stau la dispozitie pentru a-ti indeplini obiectivele legate de silueta.
Astazi te indemnam sa incerci Tonuslim, pentru a slabi si totodata a-ti mentine tonusul la nivel maxim. Asteptam parerea ta!