Suplimentele alimentare, cand, cum si cui?

Suplimentele alimentare nu au rolul de a inlocui o alimentatie echilibrata, dar, in anumite situatii fiziologice ce pot aparea de-a lungul vietii, acestea o pot completa.

Sarcina si alaptarea sunt stari fiziologice particulare si, pentru a preveni riscurile, gravidele si femeile care alapteaza iau, la recomandarea medicului, suplimente alimentare dedicate, in special se are grija la acidul folic. Inca de la nastere, medicii pediatri recomanda administrarea de vitamina D ca si supliment alimentar. De ce? Odata pentru ca laptele matern nu aduce suficienta vitamina D si apoi din cauza lipsei expunerii la soare fara factor de protectie solara. Copilaria este si ea o situatie particulara fiziologica.

Persoanele care fac sport, au, in planul de recuperare, recomandari de utilizare a suplimentelor alimentare de refacere. Luam suplimente pentru a evita catabolismul muscular, pentru reîncarcarea organismului cu ceea ce efortul a utilizat (in acest caz, un complex multivitamine si minerale) si pentru sustinerea sistemului endocrin, in functie de sportul efectuat.

Femeile aflate aproape de varsta menopauzei, au recomandarea de a utiliza suplimente alimentare specifice. In acest caz, luam suplimente pentru a preveni demineralizarea ososasa accelerata (odata cu scaderea nivelului de estrogen), dar si pentru asigura elasticitatea vaselor de sange pe termen lung (acestea tind sa se rigidizeze odata cu inaintarea in varsta).

Aceste recomandari se fac chiar si in cazul unei alimentatii echilibrate, deoarece aspectele enumerate mai sus solicita un consum mai mare al anumitor nutrienti.

Cu atat mai mult, suplimentele se impun daca alimentatia este dezechilibrata, daca exista obezitate instalata sau diverse afectiuni, in special afectiuni ale sistemului digestiv. Luam suplimente daca nu consumam suficiente legume, fructe, avem alimentatie vegana si nu asociem corect sursele de proteine vegetale pentru a asigura un profil complet de aminoacizi, etc. Organismul este dependent de nutrienti pentru a- si exercita corect toate functiile, mai ales la varsta fertila a ambelor sexe: proteine, glucide (carbohidrati), lipide (grasimi animale si vegetale), vitamine, minerale.

Totodata, anumiti factori de mediu: poluarea, fumatul, consumul de anticonceptionale, lipsa expunerii la soare sau lucrul intr-un spatiu in care nu patrunde soarele, sportul in exces, SEDENTARISMUL, anumite tratamente medicamentoase, etc impun suplimentarea. Acesti factori sunt mari consumatori de nutrienti, iar alimentatia, chiar si una echilibrata, nu reuseste sa-i aduca in organism, astfel incat suplimentarea este esentiala.

 

Desigur, este bine ca suplimentele alimentare sa fie recomandate de un specialist, in urma anamnezei pacientului. Sunt anumite cazuri in care suplimentele pot interfera cu anumite medicamente: de exemplu, nu se ia aloe vera daca luam anticoagulante, nu se recomanda suplimente ce contin cafeina daca se administreaza Ciprofloxacin, nu se utilizeaza suplimente alimentare de catre persoanele care au diabet si folosesc Metformin, nu se iau suplimente de calciu inainte de a avea o face analiza si a constata un deficit, etc.

Mai mult decat atat, medicina de precizie a avansat pana la recomandarea cresterii anumitor doze de vitamine si minerale in functie de profilul ADN. Ce inseamna acest lucru? Va dam un exemplu: daca gena MTHFR care codifica pentru absorbtia si producerea de folati si vitamine din grupul B este afectata, vom avea nevoie mai mare de acid folic, de vitamina B12, etc. Cunoscand ca vitaminele din grupul B sunt cele mai sensibile si ca ele se distrug, in mare parte, prin preparare termica, atunci recomandarea este de a suplimenta organismul cu aceste vitamine. Daca nu suplimentam vitaminele din grupul B, este posibila cresterea nivelului de de homocisteina si, ca rezultat, creste riscul de boala cardiovasculara.

Pentru ca se apropie deja sezonul rece, la nivel mondial se recomanda ca, timp de 6 luni, sa suplimentam aportul de vitamina D (practica ne arata ca sunt persoane care au deficit de D chiar si si in sezonul estival). Asadar, dozarea vitaminei D trebuie sa faca parte din panelul anual de analize de preventie si ea trebuie suplimentata, fiind implicata in sute de procese biologice.

Asadar, suplimentele alimentare nu mai sunt un moft, ci trebuie sa le acordam atentie, mai ales cand vorbim de situatii particulare, cum sunt situatiile de la inceputul articolului. Organismul nostru are rezerve in tesuturi, insa, atunci cand rezervele se golesc, organismul tinde sa dezvolte boli dependente de nivelurile de nutrienti, boli care ar putea fi prevenite daca suntem atenti la carente si avem grija sa suplimentam in mod adecvat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *