Motivatia de dupa pandemie

Am trecut, cu totii, printr-o perioada de test. Si cumva, se continua. Situatia nu a fost usoara pentru nimeni. Sunt, printre noi, oameni care si-au pierdut locul de munca, stabilitatea financiara, sau, mai grav, au pierdut pe cineva drag.
Unii s-au simtit captivi in propriile case, privati de anumite libertati. Altii s-au simtit singuri, parasiti.
Sa pretindem ca aceasta perioada ar fi trebuit sa fie despre redescoperirea noastra, timp de calitate cu sine sau sa vedem totul ca pe o vacanta prelungita, ar fi nedrept.
Tocmai pentru ca situatia a fost incarcata emotional si tensionata pentru toti, se intelege ca si motivatia noastra a avut de suferit.
Motivatia de a ne apuca de proiecte noi, de a ne trezi de dimineata, de a face sport, de a incepe o noua dieta. Poate chiar motivatia de a ne intoarce la serviciu sau de a face ceva frumos pentru noi.
Mai mult, de multe ori ne-am gasit refugiul in fata televizorului sau… in frigider.
Cu pofta de viata mai scazuta, cu motivatia la fel, cu niste kilograme in plus si musculatura mai putin ferma, cum facem sa ne intoarcem la rutina noastra zilnica de sport?
Am pus impreuna cateva lucruri care pot fi de ajutor. Nu este o reteta universala. Priveste-le ca inspiratie pentru a alege ce este mai bine si mai confortabil pentru tine.

Disciplina mentala: Concentreaza-te pe lucrurile bune

Am auzit de prea multe ori replica “Gandeste-te pozitiv!”. Nu am pus-o in aplicare intotdeauna. Pentru ca, uneori, daca nu vine natural si ne fortam sa credem altceva decat simtim, ar putea deveni toxic.

Asadar, mai bine fa o analiza clara a situatiei prin care treci, cu parti bune si rele. Nu ignora partile rele, dar tine mereu in minte imaginea celor bune, care te motiveaza sa mergi mai departe si sa gasesti solutii pentru cele mai putin bune.

Obiective realiste: Nu cere prea mult!

Nici de la tine, nici de la altii. Nu te forta sa alergi un semi-maraton dupa doua luni de stat in casa. Corpul si psihicul nu sunt pregatite pentru asta. Astfel de “milestones” sunt greu de realizat intr-un timp scurt si lasa mai mult loc frustrarilor, decat motivatiei. Din nou, analizeaza situatia si alege un plan realist. Vrei sa reincepi antrenamentele? Incepe cu cele usoare, treptat. Fa exercitiile care iti aduc bucurie pentru 30 de minute. Apoi creste treptat timpul de antrenament si intensitatea acestora.

Bucura-te in fiecare moment

E mult mai simplu sa revii in forma si sa duci un antrenament la capat daca te si bucuri de el. Sportul nu trebuie sa insemne chin extrem. Rezultatele nu se vad doar daca faci sacrificii enorme. Mai bine asociaza sportul cu bucuria, starea de bine. De exemplu, ca sa iti intri in starea de spirit, incepe incalzirea pe o melodie ritmata, plina de viata, vesela. Una dintre preferatele noastre este Lean on de la Major Lazer & DJ Snake.

Fotografii

Stii celebrele fotografii de tip before & after? Le poti face si tu si crede-ne, chiar functioneaza. Si nu trebuie sa treci de la 12kg in plus la un abdomen cu patratele. Exista mai multe tipuri de progres.
Pentru inceput, fa o poza inainte de antrenament si una dupa. Din experienta noastra, e diferenta de un zambet. Da, poate parul nu e in cea mai buna zi a lui. Poate esti rosie si transpirata. Dar nimic nu se compara cu zambetul de dupa antrenament.
Pastreaza-ti obiceiul in fiecare zi si, daca ai un anumit tel, care tine de fermitatea unei zone sau de pierderea in greutate, in timp, poti vedea si aceste rezultate. Nimic nu este mai motivant decat asta!

Motivatia reciproca

In doi e mai usor. Provoaca-ti partenerul de viata la un antrenament in cuplu sau prietena cea mai buna. Va veti bucura mai mult de antrenament, va veti motiva reciproc, iar experienta o sa va apropie.
Sau hai in comunitatea TonusApp! Suntem aici sa ne spunem povestile, sa ne ascultam si motivam impreuna.

Acceptarea si iubirea de sine

Corpul si psihicul nostru nu se dezvolta doar cu recompense. E greu sa te bucuri de drum daca iti oferi bucurie doar pentru ce ai realizat. Daca ai dulapul plin de haine frumoase pentru cand o sa slabesti, daca iti programezi un weekend la mare doar cand o sa ai patretele, daca iti dai voie sa mananci o felie de tort doar cand slabesti 5 kilograme, nu o sa rezolvi nimic. Aceasta este reteta tristetii, nu a progresului.
Mai degraba bucura-te de fiecare etapa, fie ea si una de tranzitie. E bine sa iti setezi scopuri marete, dar ramai ancorata in realitate atunci cand o faci.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *