Mic dejun inainte de antrenament: DA sau BA?

Tu mananci inainte de antrenament? Daca da, s-ar putea sa ai dreptate. Daca nu, s-ar putea sa fii mai castigata.
Majoritatea studiilor (si parerilor) ne indica sa nu mergem la sala, in prima parte a zilei, nemancati. Un mic dejun, fie el si frugal, ne-ar da mai multa energie pentru a ne incheia cu succes antrenamentele. Cu toate acestea, exista beneficii importante daca te hotarasti sa nu mananci inainte de antrenament.

Primele avantaje ar fi legate de starea generala. Astfel, s-a aratat ca, atunci cand ne antrenam pe stomacul gol, ne concentram mai bine pe parcursul zilei si avem o stare generala mai buna. In plus, alimentele ingerate se “depun” mai greu, iar arderile sunt mai rapide.

Mai apoi, exista avantajele la nivel hormonal: antrenamentele facute inainte de masa imbunatatesc reactia la insulina si glucoza.

Pe scurt, si fara a aduce in discutie toate procesele hormonale din corp, antrenamentele facute pe stomacul gol:

-cresc productia hormonala
-imbunatatesc raportul grasimi vs masa musculara din corp
-imbunatatesc functia cognitva
-imbunatatesc nivelul de testosteron
-previn aparitia depresiei

Tot aici putem adauga ca, in cazul celor care practica fasting-ul (mananca doar in anumite perioada de timp din zi, lasand ferestre in care nu mananca deloc), este optimizata regenerarea celulelor stem, care ajuta, mai departe, la regenerarea tesuturilor.

Ce sa mananci dupa antrenament

Daca ai avut o perioada mai mare in care nu ai mancat (considerand ca te antrenezi dimineata, cu ultima masa fiind cu o seara inainte) si te antrenezi chiar inainte de prima masa a zilei, tine cont si de tipul de antrenament efectuat. Daca ai facut antrenamente de forta sau HIIT, ia o masa bogata in proteine, care sa te ajute sa cresti masa musculara.

Chiar nu poti sa mananci inainte de antrenament?

Asa cum spuneam mai sus, exista beneficii importante, daca decizi sa nu mananci inainte de antrenament. Insa nu toata lumea poate face asta. Ne referim cu precadere la persoanele cu un anumit tip de metabolism, sensibile la schimbarile glicemiei, care poate scadea alarmant in primele 15-25 de minute de antrenament. Astfel, aceasta schimbare brusca poate duce la ameteli, stari de greata sau de lesin. Daca faci parte din aceasta categorie, poti incerca un mic dejun care sa contina proteine din zer (un shake). Daca faci antrenamente de forta sau HIIT, bea shake-ul cu 30-60 de minute inainte. Dupa antrenament poti sa mai bei unul si sa iei si o gustare cu carbohidrati.

Insa cel mai important este sa iti asculti corpul. Fii atenta cum te simti daca te antrenezi pe stomacul gol si cum te simti daca ai baut un shake proteic inainte sau ai luat un mic dejun frugal. Senzatiile din corp si starea generala sunt cele mai bune “indicatoare” ca faci, sau nu, ceea ce este bine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *