Ce nu stiai despre mancarea procesata

Atunci cand cautam reguli pentru o viata sanatoasa, printre primele care ne ies in cale fac referire la mancarea procesata. Mai precis, recomandarile generale si multe studii fac referire la evitarea, pe cat posibil, a mancarii procesate. Dar ce intelegem exact prin alimente procesate si in ce masura ne afecteaza ele atunci cand le consumam?

Un lucru este adevarat: foarte mult din ceea ce consumam este procesat. De cele mai multe ori, cand spunem despre un aliment ca este procesat, ne gandim mai ales la gatire excesiva, cu ingrediente nesanatoase. Insa ce trebuie sa intelegem este ca absolut tot ce presupune schimbarea, oricat ar fi ea de mica, a starii initiale a alimentelor poate sa conduca spre procesare. Si aici luam in calcul procese precum conservarea, congelarea, adaugarea unor ingrediente, coacerea sau gatirea excesiva a acestora.

Totusi, hai sa aflam impreuna detaliile care, pana la urma, fac diferenta cand ne gandim la o alimentatie corecta, echilibrata si ce tip de procesare putem tolera in alimentatia noastra versus ce anume ar trebui sa evitam pe cat posibil.

 

Ce nu stiai despre mancarea procesata

  1. Anumite alimente sunt mult mai la indemana si mai usor de integrat in alimentatie

Si cand spunem asta, ne gandim, mai ales, la conserve. Da, ele sunt de evitat atunci cand putem, pentru ca de multe ori contin ingrediente nu tocmai benefice, insa de multe ori sunt alimente pe care corpul nostru nu le poate asimila in stare cruda (cum este cazul conservelor de peste sau laptelui pasteurizat) sau diverse legume pe care le gasim conservate si la care apelam mai ales cand timpul este limitat si avem nevoie de nutrientii pe care ii contin.

Nu mereu avem timpul necesar sa stam in bucatarie si sa gatim un peste ca la carte sau sa punem la fiert o oala cu naut pentru un humus delicios, asa ca sunt variante care pot fi acceptate, cu masura si cu atentie la etichete.Gandeste-te si asa: daca nu am procesa alimentele, nu ne-am putea bucura de unele feluri de mancare sanatoase in orice anotimp. Sa ne gandim numai la fructele si legumele pe care le congelam vara pentru a le putea consuma iarna.

 

  1. Cea ultra procesata trebuie evitata

La acest punct se regasesc de fapt produsele despre care se spune ca trebuie sa lipseasca cu desavarsire dintr-o dieta sanatoasa. Si nu-ti face griji, pentru ca le recunosti destul de usor atunci cand le intalnesti pe rafturile magazinelor.

Te sfatuim sa stai departe de alimentele ce au culori nenaturale, caci sunt pline de aditivi artificiali. Iti poti da seama de cat de nocive sunt anumite mancaruri procesate si in functie de termenul lung de valabilitate sau aspectul ireprosabil. Cu cat sunt mai procesate, cu atat arata mai apetisant si rezista o perioada mai mare de timp.

De asemenea, vei observa ca un produs ultra procesat se mananca cu o viteza sporita prin comparatie cu unul neprocesat. Aromele, conservantii si toate celelalte ingrediente de acest tip produc mancaruri rapide si nesanatoase, de luat „pe fuga”.

 

  1. Fereste-te de sodiu si zaharuri

Sarea si zaharul sunt conservanti foarte eficienti, motiv pentru care e imposibil sa achizitionezi vreun aliment procesat care sa nu le contina. Asta nu ar fi neaparat o problema, insa cantitatile folosite sunt adesea ingrijoratoare.

Fii extrem de atenta la lista de ingrediente atunci cand mergi la cumparaturi. Ca idee, iti putem spune ca o singura felie de pizza din comert ce are toate sosurile incluse cuprinde nu mai putin de jumatate din cantitatea de sare recomandata zilnic unui adult. Nu credem ca te opresti la una singura, nu-i asa?…

Citeste ambalajele produselor, deoarece vei identifica acolo cantitatea zilnica necesara din fiecare element pentru o viata echilibrata, precum si cat anume din acestea are produsul respectiv in compozitia sa.

 

  1. Grasimile trans sunt periculoase

Produsele de patiserie ne fac cu ochiul tuturor. Totusi, inainte de a ceda ispitei si a te relaxa ca scapi de cautat idei de mancare sanatoasa pentru moment, analizeaza situatia. Merita cu adevarat clipa de respiro?

Grasimile trans iti afecteaza nivelul colesterolului rau si contribuie la aparitia diverselor afectiuni ale inimii si nu numai. Nu iti risti doar silueta, acumuland cateva kilograme in plus, ci si sanatatea.

Orice produs  care are mai mult de 5 grame de grasimi trans la 100 de grame, trebuie evitat. Tine cont si de faptul ca inclusiv si produsele de patiserie sau margarina pe care scrie 0 grasimi trans, pot avea in realitate pana la 0.5 grame.

 

  1. Cea facuta acasa este recomandata

In final, singura mancare gatita sau “procesata”  despre care stim 100% sigur ca este cat se poate de sanatoasa, este cea pregatita in casa. Desigur, vorbim aici de controlul personal al tuturor  alimentelor folosite si al ingredientelor adaugate, asa ca ridica-ti manecile bluze si apuca-te de treaba!

Vestea buna e ca nu e nevoie sa fii vreo bucatareasa exceptionala, pasionata de multiple culturi. E suficient sa fii dornica sa inveti sa prepari retete sanatoase si sa incepi cu pasi mici. Cele mai gustoase si unele din cele mai sanatoase preparate culinare sunt extrem de simplu si rapid de facut.

 

Daca vrei sa duci o viata sanatoasa, nu ajunge sa ai o alimentatie echilibrata. Ea trebuie completata cu sport. Prin urmare, arunca o privire asupra programelor noastre de antrenamente si alege-l pe cel care se potriveste obiectivelor tale!

Fitnessul acasa este o placere cu TonusApp!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *