La ce sa fim atenti in post – care sunt sursele potrivite de proteina vegetala

Dacă postești sau dacă, în mod normal, nu consumi alimente cu proteină de origine animală, trebuie să știi câteva lucruri, astfel încât să îți menții alimentația echilibrată.

Dintre toate posturile de peste an, postul Crăciunului este cel mai permisiv. Sunt 15 dezlegări la pește, adică, în 15 zile din 40, se poate mânca pește la o masă a zilei.
Dincolo de post ca îndemn religios, în nutriție susținem postul fie în formula de 3 zile pe săptămână (luni, miercuri, vineri), fie ca post negru de 1 zi pe săptămână, în care se poate bea doar apă.
Este dovedit medical că postul negru săptămânal aduce beneficii pentru sănătate și prelungește viața, așadar oricum am spune, pauzele digestive nu pot să ne aducă decât beneficii.
Revenind la postul de considerent religios, implicit la postul Crăciunului, în care ne și aflăm, avem nevoie să cunoaștem niște detalii importante, care fac acest post să fie cu beneficii, nu cu deservicii. Asadar, tineti cont de urmatoarele:

  1. Pentru că majoritatea zilelor sunt fără proteină animală, trebuie să găsim sursele corecte de proteină vegetală
  2. Trebuie să știm cum să preparăm și combinăm aceste surse

O să vorbim, în acest material, despre surse bune de proteină vegetală, urmând ca într-un material viitor să dezvoltăm cele mai bune metode de preparare.

Așa cum spuneam, în afara zilelor cu dezlegare la pește, celelalte zile sunt fără proteine de origine animală (carne, lactate, ouă și derivatele acestor categorii). Astfel, este obligatoriu să ne aducem proteinele din sursele de origine vegetală. Deoarece, în afară de soia, nu avem alte proteine vegetale complete, toate celelalte surse de proteine vegetale trebuie să fie corect combinate între ele, pentru a deveni astfel substitutul adevărat al proteinei animale, din punct de vedere al profilului complet de aminoacizi.

Dar ce sunt aminoacizii? De ce combinarea surselor este importantă?

Aminoacizii sunt ceea ce formează proteina din mâncare. Când mâncăm aceste proteine, ele se vor digera în corpul nostru sub formă de aminoacizi, iar apoi acești aminoacizi vor fi uniți între ei în mod diferit, pentru a forma diverse proteine din care noi suntem construiți sau cu ajutorul cărora se pot face niște funcții, inclusiv să diferăm sau funcțiile și echilibrul hormonal.
Proteinele de origine vegetală sunt întâlnite în următoarele alimente – soia, toate leguminoasele uscate, toate cerealierele, pseudocerealele (hrișcă, chia, quinoa, amaranth, etc, nuci și semințe, alge verzi.
Cum spuneam, în afară de soia, toate celelalte surse de proteine vegetale sunt incomplete, adică duc lipsă de unul sau mai multi aminoacizi, ori deși conțin toți aminoacizii, există unii în cantitate limitată, deci insuficientă pentru ca organismul nostru să poată recompune corect proteinele care ne formează sau cu ajutorul cărora funcționăm.
Când în organism nu se regăsesc toți aminoacizii necesari, structura proteică ce ar trebui formată, nu va funcționa corect, iar asta ne poate afecta sănătatea.
Uitându-ne pe tabelele cu compoziția fiecărui aliment, putem crede că vegetalele conțin suficiente proteine, dar aceste vegetale conțin pe lângă proteine și alte substante, ce limitează absorbția proteinei, deci, în corpul nostru va ajunge o cantitate mai mică.
De aceea, mesele în post trebuie să conțină alimente combinate corect între ele, pentru a ne oferi întreg profilul de aminoacizi, de care corpul nostru are nevoie pentru toate funcțiile lui.
În următoarea postare vă spunem exact cum ar trebui să combinați aceste alimente pentru a asigura corpului aportul nutritiv.

Sursa foto

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *