Sunt atatea lucruri carora le acordam importanta atunci cand ne antrenam: timpul petrecut la antrenament, incalzirea, tipul antrenamentului, hidratarea, postura corecta. Si toate, pe buna dreptate. Insa, de cele mai multe ori, uitam ceva esential: stretching-ul de la final.
De ce este necesar stretching-ul?
In fapt, stretching-ul e la fel de important ca incalzirea sau ca partea de cardio. Reduce tensiunea musculara si creste flexibilitatea, dar, cel mai important, previne accidentarile.
Care sunt beneficiile stretching-ului?
Flexibilitatea
Asa cum spuneam si mai devreme, stretching-ul creste flexibilitatea. Lucrand astfel diferitele grupe de muschi, corpul devine mai flexibil, limitand, in timp, aparitia accidentarilor sau intinderilor musculare.
In plus, iti va fi mai usor sa executi anumite miscari sau posturi, precum genuflexiunile sau rasucirile de trunchi. Totodata, stretching-ul anumitor grupe musculare imbunatateste anduranta acestora (foarte benefic in cazul alergatorilor, de exemplu).
Imbunatateste circulatia
Antrenamentele intense presupun un puls ridicat. Partea de stretching de dupa antrenament ajuta pulsul si corpul sa revina la normal, blocand secretia de acid lactic. Astfel, se reia circulatia sangvina in partea musculara, ajutand musculatura sa se refaca.
Previne durerea
O sesiune de stretching dupa antrenament va diminua considerabil durerile ce pot aparea. In plus, muschii raman incordati in urma antrenamentelor, iar o sesiune de stretching reduce predispozitia la accidentari.
O mai buna coordonare
Avem nevoie de stretching mai ales atunci cand facem antrenamente cu greutati. Dupa o astfel de sesiune, stretching-ul ne ajuta sa ne crestem mobilitatea musculara si sa ajutam musculatura sa se sincronizeze.
Conexiunea cu interiorul
Chiar daca nu este o sedinta de yoga, si o sedinta de stretching ne poate ajuta sa ne relaxam, sa ne conectam mai bine cu partea interioara, sa ne relaxam si sa reducem nivelul de stres.