Cum ajuta fitness-ul sanatatea mintala

De obicei sunt evidentiate doar avantajele de la nivelul corpului atunci cand punem in balanta sportul si sanatatea. Insa cati iau in calcul efectele lui, in special ale fitness-ului, asupra psihicului?

Astfel, se stie, fitness-ul si sanatatea mintala sunt interconectate. Exercitiile fitness corecte si facute consecvent asigura buna functionare a creierului si imbunatatirea capacitatilor sale.

Despre asta vom vorbi pe larg pe parcursul acestui articol. Este un subiect considerat a fi delicat, dar care este foarte important in agitatia constanta in care traim.

Dintre toate tipurile de fitness, iti recomandam sa optezi pentru cel facut acasa. De ce? Poti face fitness acasa, cu minimul de echipament: cateva greutati si 1-2 saltele de fitness.

In acest fel eviti contactul (ce uneori poate fi foarte descurajant) cu alte persoane. Esti tu impreuna cu aplicatia ta TonusApp, prin prisma careia te vei simti mult mai bine. Hai sa aflam mai exact totul despre…

 

Cum ajuta fitness-ul sanatatea mintala

  1. Reduce anxietatea si depresia

Sportul in general si fitness-ul in particular elibereaza diverse endorfine, dopamina si serotonina, care sunt adesea folosite in componenta antidepresivelor.

De aceea, este dovedit stiintific ca acest mod de antrenament are rezultate asemanatoare cu cele date de medicamentele impotriva depresiei si anxietatii, precum si a psihoterapiei. Desigur, in cazuri accentuate, e nevoie sa se apeleze la toate aceste solutii, nu este suficienta una singura.

 

  1. Imbunatateste starea de spirit

Este un punct legat de cel anterior, pentru ca elementele mentionate (endorfinele, dopamina şi serotonina) au darul de a oferi o stare de bine. Te simti energizata si gata sa privesti partea luminoasa a lucrurilor.

Fericirea nu mai este ceva imposibil de atins atunci cand faci sport. Vezi lumea in culori mult mai vii si incepi sa apreciezi cu adevarat ceea ce te inconjoara.

 

  1. Scade nivelul de stres

Cat timp faci exercitii fizice, mintea ta se concentreaza automat la momentul prezent si la ceea ce trebuie sa faca. Va uita cu desavarsire (cel putin pentru o vreme) de responsabilitati si alte griji.

Pe urma iti va fi mult mai usor sa reiei treaba de unde ai lasat-o, pentru ca hermonii de stres din organismul tau se reduc considerabil.

Vei fi mai alerta si concomitent mai relaxata, ceea ce determina un randament mai bun, mai ales la locul de munca. Stresul nu va mai reprezenta o problema de proportii, ci vei invata sa-l gestionezi.

 

  1. Creste increderea in sine

Daca faci fitness cel putin de trei ori pe saptamana, e clar ca vei incepe sa arati din ce in ce mai mult pe tiparul visurilor tale. Iti vei imbunatati nu doar formele, dar si abilitatile, rezistenta si puterea.

Odata ce aceste aspecte ale vietii tale se schimba, se va intampla cu siguranta la fel si cu perceptia pe care o ai vis-a-vis de tine. Te vei aprecia mai mult, vei avea mai multa incredere in tine si vei crede ca poti obtine tot ce iti doresti. Acesta e primul pas spre reusita.

 

  1. Tine bolile degenetative la distanta

Pe masura ce trec anii, apare tot mai mult teama aparitiei bolilor degenetative, cum ar fi Alzheimerul. Este cumplit sa ajungi in situatia in care sa nu-ti mai poti controla psihicul…

Ei bine, prin fitness creierul ramane activ multa vreme. Isi vede de activitatile lui la capacitate maxima si nu-ti creeaza niciun fel de neplaceri. La drept vorbind, il vei putea practica (in limita posibilitatilor) chiar si la o varsta inaintata.

 

  1. Contribuie la un somn linistit

Fitness-ul este cel mai util daca il faci dimineata. Atunci iti ofera o doza mare de energie, care se va consuma treptat pe masura ce trece ziua si te va mentine echilibrata.

Dupa ce ai fost la inaltime si chiar ti-ai depasit asteptarile / planurile, fii sigura ca seara nu te vei intampina dificultati in a adormi. Vei fi atat de obosita, incat nimic nu va mai conta. Insomnia nu va putea decat sa te lase in pace si caute pe altcineva pe care sa necajeasca.

 

  1. Mareste hipocampul

Un studiu desfasurat la University of British Columbia a demonstrat ca fitness-ul are un rol deosebit in cresterea dimensiunii hipocampului. Acesta este o zona specifica din creier si se ocupa de invatare, respectiv memoria verbala.

Asa ca nu te mira in cazul in care observi ca incepi sa te exprimi mai elocvent dupa ce desfasori de ceva timp o rutina de fitness sau ca esti mai dispusa sa-ti dezvolti noi aptitudini. Pur si simplu profita de orice oportunitate!

 

  1. Sporeste memoria si puterea de concentrare

Fitness-ul are multe beneficii, insa poate cele mai cunoscute si cu rezultate imediate se refera la ascutimea memoriei si puterea de concentrare ridicata.

Totul se datoreaza boost-ului de energie despre care am mai vorbit, precum si endorfinelor cauzatoare de… fericire. Putem spune ca este un sistem la mijloc, unul ce se leaga si face minuni pe oriunde trece.

 

Nu pierde timpul, ci ia chiar acum atitudine! Instaleaza-ti aplicatia de fitness TonusApp si apuca-te de facut exercitii! Vei fi mai fericita si sanatatea ta mintala va fi in cea mai buna forma a ei!

Iti dorim sanatate multa, dar si suntem alaturi de tine in procesul de dobandire si mentinere a ei!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *