Tipuri de exercitii pentru un somn odihnitor

Cu totii dormim, dar putini oameni chiar au un somn odihnitor. In unele situatii ne trezim mai obositi decat ne-am culcat. Ai patit-o si tu, nu-i asa? E normal, la ritmul haotic al vietii zilelor noastre.

Vestea buna este ca sunt lucruri pe care le poti face pentru reglarea somnului. Si nu inainte de culcare, sa te complici sau poate chiar panichezi. Exercitiile pentru un somn bun se fac ziua, unele fiind fantastic de benefice dimineata.

Da, da, este vorba despre exercitii fizice, de sport. Nu facem referire la dus cu lavanda sau alte asemenea tehnici de relaxare. Calitatea somnului poate fi imbunatatita prin activitate fizica. Si nu, nu trebuie neaparat sa fie una intensa. Citeste articolul pentru a afla despre ce este vorba.

 

Tipuri de exercitii pentru un somn odihnitor

1. Exercitii de respiratie

Inainte de a te pune sa dormi, este foarte util sa faci o serie de exercitii de respiratie. Acestea iti vor asigura un somn odihnitor deoarece iti vor reduce anxietatea acumulata peste zi, te vor relaxa si chiar iti vor aduce tensiunea arteriala intr-o limita normala.

Iata doua exemple de exercitii cu respiratii adanci, prin care sa te pregatesti cum se cuvine de un somn bun:

  • Respiratia diafragmatica

Te intinzi in pat, complet relaxata, cu o perna sub cap si o alta / altele sub genunchii indoiti. Ca sa te detasezi total de ceea ce te inconjoara, inchide ochii.

Pune o mana pe piept, iar pe cealalta pune-o pe stomac, sub coaste, putin deasupra buricului. Inspira pe nas, tare, pana ce simti ca aerul a ajuns in stomac, tine-l acolo o secunda sau doua, pe urma expira prelung si incet pe gura.

Pieptul ar trebui sa ramana nemiscat pe parcursul procesului, in timp ce stomacul se va ridica si va cobori odata cu respiratia.

Poti repeta tehnica de mai multe ori pe zi pentru un somn odihnitor, insa nu mai mult de 5 sau 10 minute la o sesiune.

  • Numara respiratiile

Dupa ce te-ai intins in pat, relaxeaza-te concentrandu-ti atentia asupra inspiratiei si expiratiei. Deconecteaza-te de la lumea din jur fiind prezenta in clipa de fata.

Numara de la 1 la 10 si inapoi de la 10 la 1, dar asociaza numerele cu expiratiile. Este unul dintre acele lucruri care te fac sa adormi usor si destul de rapid.

 

2. Yoga

Ai incercat vreodata sa practici yoga? Aceasta activitate fizica te linisteste si iti reduce stresul, fapte care sunt de-a dreptul esentiale pentru un somn odihnitor. Este suficient sa ai o rutina obisnuita de yoga si vei observa cum vei adormi mai repede si mai bine.

De asemenea, yoga poate imbunatati flexibilitatea, mobilitatea si echilibrul, aspecte care pot fi utile in mentinerea unei posturi corecte in timpul somnului.

 

3. Intinderi

Stretching-ul sau intinderile iti relaxeaza muschii, eliberand tensiunea acumulata de-a lungul zilei, si imbunatateste circulatia sangelui.

Poti opta pentru rotiri ale capului, bratelor,  spatelui si picioarelor, respectiv practicarea unei rutini adevarate de incalzire tipica pentru un antrenament. Depinde de ce preferinte ai.

Aceste exercitii pot fi extrem de folositoare in special pentru persoanele care se confrunta cu dureri serioase de spate sau disconfort muscular in timpul somnului.

 

4. Aerobic

Daca te confrunti cu insomnia, este clar: ai nevoie de aerobic in viata ta. Avantajul este ca ai din ce activitati sa alegi, ceea ce inseamna ca poti face zilnic altceva… sau macar saptamanal. Si mai mult decat atat, te poti adapta in functie de vremea de afara.

Ce tipuri de exercitii intra in categoria celor de aerobic pentru un somn odihnitor? Simplu: inotul, mersul cu bicicleta, alergatul si chiar plimbarile alerte pe jos. Te-ai gandit cu care incepi?

 

5. Exercitii de rezistenta

De la flotari si pana la ridicari de greutati, exercitiile de rezistenta contribuie la consumarea energiei in exces. Astfel, la finalul zilei vei putea sa te asezi linistita in pat, destul de obosita ca somnul sa nu-ti creeze probleme, ci sa fie unul odihnitor.

Desigur, exercitiile de rezistenta se fac in cadrul antrenamentelor tale de zi cu zi. Nu e nevoie sa faci nimic deosebit, nici sa aloci timp suplimentar din programul tau pentru aceste exercitii.

 

Alte sfaturi pentru un somn odihnitor ar fi: sa nu faci un antrenament intensiv cu cel putin 2 ore inainte de culcare, sa nu uiti de acele minim 30 de minute de sport moderat zilnic si sa te hidratezi corespunzator. Bineinteles, fa tot posibilul sa nu bei prea multa apa cand te pui in pat, pentru ca risti sa ai un somn agitat si vizite regulate la baie…

Somnul odihnitor te incarca de energie. Prin urmare, incearca sa dormi minim 7 ore in fiecare noapte. Asta dupa ce faci exercitiile enumerate mai sus.

De aceasta data, iti recomandam programul nostru START. El contine toate elementele de care ai nevoie pentru a facilita un somn odihnitor. Asteptam sa ne spui cum te simti dupa prima luna de antrenamente!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *