Sunt foarte cunoscute beneficiile exercitiilor fizice, precum si cum anume ajuta ele la imbunatatirea conditiei fizice a organismului. Practic, nu este o surpriza pentru nimeni ca sportul prezinta o multime de avantaje pentru corp. Dar e important de mentionat si chiar stiut ca ele nu se opresc doar aici.
Ce nu se prea stie, de exemplu, este ca exercitiile sportive fac minuni inclusiv si la capitolul creier. Ele fac efectiv magie daca ne pricepem sa le folosim cum trebuie. Nu-i asa ca vrei sa afli mai multe despre cum ii poti imbunatati functionarea acestui organ vital pentru viata ta? Iti oferim noi o serie de informatii pretioase mai jos!
De altfel, te asiguram ca, dupa ce le vei citi, nu vei mai simti nevoia sa sari constant peste antrenament. Ba din contra, ii vei realiza adevarata importanta si, speram noi, iti vei incepe cu el fiecare dimineata.
Cum iti ajuta exercitiile fizice creierul
Reduc anxietatea si depresia
Exercitiile fizice sunt recomandate de o multime de specialisti pentru tratarea depresiei si a anxietatii. Acest lucru se datoreaza capacitatii exercitiilor fizice de a elibera endorfinele fericirii (dopamina si serotonina), care contribuie la o stare de bine.
Totusi, pentru a se vedea rezultate reale? este nevoie de o activitate fizica sustinuta, care sa se faca zi de zi, timp de mai multe luni. Sportul trebuie sa faca parte din stilul de viata.
Imbunatatesc capacitatea de concentrare
Uneori ne pare imposibil sa ne concentram atentia la o anumita activitate. Ei bine, cand patesti asta, iti recomandam sa faci cateva exercitii fizice.
Nu e nevoie sa faci neaparat un antrenament serios de exercitii fizice pentru forta, ci e suficient sa faci aerobic. De exemplu, pentru dezvoltarea capacitatii de concentrare este util sa faci jogging, sa te plimbi sau chiar sa te apuci de gradinarit.
Scad nivelul stresului
Exercitiile fizice intensive sau activitatea fizica in general ajuta la reducerea stresului. Pe langa avantajele legate de starea de spirit (despre care am vorbit putin mai devreme), sportul scade cantitatea de cortizol eliberata de organism.
Acesta este cunoscut popular ca hormonul stresului. De aceea, vei fi mult mai relaxata si vei putea sa privesti obiectiv situatia cu care ai de-a face la finalul antrenamentului.
Ofera un somn mai odihnitor
Exercitiile fizice sunt minunate pentru ca reusesc sa iti ofere energia de care ai nevoie dimineata si somnul odihnitor esential noaptea.
Asta se intampla pentru ca iti eliberezi treptat energia pe parcursul activitatilor de peste zi, iar seara vei dormi mai bine. Nu te vei mai confrunta cu insomnii suparatoare si treziri bruste in miez de noapte. Vei avea parte de o perioada mai lunga a celui mai odihnitor somn de pe parcursul noptii.
Stimuleaza memoria
La fel ca intregul organism, si creierul incepe sa imbatraneasca dupa o anumita varsta. Cu ajutorul sportului, il mentii insa in forma maxima.
Celulele sale nu se vor mai putea degrada si distruge atat de usor, ele vor fi tinute in continua miscare si iti vor facilita memoria. Bineinteles, pentru asta este important si sa fii in permanenta deschisa in a invata cat mai multe lucruri noi, indiferent de anii trecuti in buletin.
Combat oboseala psihica
Oboseala psihica se produce din cauza ca oxigenul nu ajunge in cantitatile necesare la creier. Prin intermediul exercitiilor fizice, fie ele facute si acasa, sangele este pus in miscare, iar creierul se bucura si el de o rezerva mai mare de oxigen.
In acest fel, vei observa rapid imbunatatiri la nivelul Pai da existentei psihice inclusiv si dupa ore lungi de munca.
Faciliteaza circulatia sangelui
Dupa cum am spus deja, circulatia sangelui este favorizata de sport. Cum se intampla acest lucru?
Foarte simplu: vasele de sange devin mai puternice odata ce organismul are parte de antrenamente regulate. Avand mai multa forta, acestea se largesc si permit sangelui sa circule mai mult si mai repede.
Tin dementa la distanta
Riscul de aparitie al dementei (al bolilor precum Alzheimerul) creste pe masura ce inaintam in varsta. Cu toate acestea, un program de exercitii de sport acasa ii poate incetini instalarea.
De ce? Pentru ca scoate din circuit afectiuni care declanseaza dementa. Amintim aici diabetul, obezitatea, cresterea tensiunii arteriale si, nu in ultimul rand, depresia.
Asadar, sportul si exercitiile fizice nu trebuie sa lipseasca din programul tau cotidian! Numai asa vei ramane la capacitate optima chiar si dupa ce vei ajunge la o varsta respectabila.
Incearca acum aplicatia TonusApp, care are mai multe planuri de antrenament ce te vor ajuta sa iti bifezi toate obiectivele legate de silueta mult dorita. Poti opta pentru Focus 5, care te va mobiliza pentru obtinerea unui succes garantat pe toate planurile!