Despre piata de fitness din Romania- interviu cu Veronica Alexe, co- fondator Fitness Scandinavia

Am stat de vorba cu Veronica Alexe, co- fondator al Scolii de Fitness Scandinavia, despre piata de fitness din Romania, despre proiectele lor si despre..viitor.

Care a fost obiectivul pe care l-ati avut in vedere cand ati fondat Scoala de Fitness Scandinavia ? Ati plecat de la inceput cu acest concept sau el s-a si modelat pe parcurs?

Sincer, proiectul initial a pornit din pasiune si din dorinta de a aduce pe piata din Romania un concept de educatie in fitness si nutritie  care sa sprijine comunitatea si industria in procesul evident de dezvoltare. Am inceput in livingul casei noastre, Richmond fiind cel care a initiat acest proiect, amandoi lucrand in paralel si cu alte proiecte la vremea aceea. Amandoi am  sustinut, practic, compania primii doi ani  din resurse proprii si cu multa, multa munca. 🙂

Conceptul a fost, desigur, mult mai simplist la inceput si, in timp, am dezvoltat diverse alte ramuri ale companiei, pornind de la dezvoltarea mai multor concepte de educatie precum fitness, aerobic, nutritie, yoga, pilates, antrenament suspendat, antrenament functional ,etc pana la linia vestimentara, comercializarea de mici acesorii pentru sali si studiouri de fitness, consultanta in fitness si extindere in plan international.

Ce va diferentiaza pe piata de fitness din Romania?

Consideram ca ne diferentiaza comunitatea scolii noastre, deschiderea si flexibilitatea. De asemenea, faptul ca suntem o companie internationala cu inspiratie vestica si informatii updatate.

Care sunt obstacolele majore de care v-ati lovit ?

Good one. 🙂  Primul gand care imi vine in minte este mentalitatea, si aici ma refer la faptul ca nu suntem obisnuiti sa vedem in educatie o sursa continua de inspiratie  pentru domeniul in care activam. Ne confruntam zilnic cu ideea ca este suficient sa faci un curs sau o facultate si sa nu mai fie nevoie sa faci nimic altceva. Noi credem cu tarie in educatie, evident, si in faptul ca, prin educatia continua, te poti dezvolta ca om, dar si ca profesionist, si iti poti creste exponential venitul ( asta ca efect financiar destul de imediat).

Un alt obstacol este, desigur, legislatia din Romania si, de fapt, schimbarea continua a acesteia, birocratia si modul limitat de a privi lucrurile cand vine vorba de companii precum a noastra si de domeniul in care noi activam. Nu exista reglementari clare, nu exista legi clare si, daca nu ne-am implica si zbate sa obtinem raspunsuri, ar fi imposibil . Acest lucru consuma foarte multa energie la nivel de management si automat are implicatii asupra componentei de crestere, dezvoltare si creativitate a companiei.

Cum vedeti piata de fitness in Romania ? Sunt schimbari in mentalul colectiv, sa spunem asa, vizavi de sport, acum fata de acum 10 ani ? Sau fata de alte piete ?

Clar, piata este intr-o dezvoltare continua si accelerata as putea spune. Este o diferenta exponentiala fata de acum 9 ani cand am initiat acest proiect, si putem spune ca lucrurile merg in directia potrivita. Oamenii sunt mult mai constienti de nevoia de a duce o viata sanatoasa, care implica un stil de viata activ, miscare zilnica, o nutritie echilibrata si cunostiinte bazice legate de aceasta, o minte mai linistita si mai clara. Desigur, sunt diferente de la oras la oras si de la om la om, insa, ca si industrie, in general sunt mult mai multe informatii, mai coerente, instrumente care te pot ajuta sa intelegi mai bine ce este de facut pentru a iti imbunatati conditia fizica, etc.

Referitor la alte piete, cum ar fi vestul Europei, desigur, suntem inca in urma ca numar de persoane active sau ca implicare in industrie, insa, asa cum s-a intamplat si in aceste piete, necesita timp si rabdare si vom ajunge acolo.

Care sunt cele mai cautate zone de formare (fitness, nutritie, etc) ?

Pentru noi, cursurile de fitness si cele de nutritie sunt cele mai cautate. Desigur, nu toti participantii doresc sa lucreze neaparat ca antrenori personali sau ca nutritionisti, ci o fac pentru ei insisi si pentru a invata cum sa se antreneze corect sau sa mananance corect.

Daca ati putea sa o luati de la capat acum, ati face aceiasi pasi ?

Asta este tricky. 🙂 Desigur  uitandu-ma in urma,  este clar ca puteam face anumite lucruri diferit, ca sa ne simplificam viata si sa fim mai eficienti sau mai productivi, dar cred ca fiecare pas pe care l-am facut ne-a adus acolo unde suntem acum si nu regretam nimic, ci, dimpotriva, suntem multumiti ca aceste experiente ne-au modelat in persoanele care suntem acum. So, da, am face aceiasi pasi.

Ce planuri aveti pe urmatorul interval ? Luati in calcul si alte arii de extindere a business-ului ?

Anul acesta am hotarat sa nu ne avantam in prea multe proiecte noi, avem niste procese de eficientizat in companie si proiecte mai vechi de continuat.

Momentan ne extindem in Israel cu cursul de Yoga si este o experienta noua pentru noi ; de asemenea, avem o asociatie care implica acum si alti afiliati din tari din  Middle east si Europa, so exciting times 😉

Care este scopul Conventiei de Fitness, evenimentul care urmeaza sa aiba loc in luna mai ? De unde vine modelul si de ce este util pentru piata aceasta ?

Conventia Internationala de Fitness din Romania este la a opta editie si este proiectul nostru de suflet. Este unul dintre cele mai mari evenimente de fitness din Europa, cel mai mare- clar- din Romania si aduna la un loc specialisti in domeniu din afara tarii si din tara, care prezinta cele mai noi concepte si trenduri in fitness si nutritie. Asteptam circa 3000 de participanti in cele 2 zile , persoane care vor participa activ la clasele si seminariile din cadrul conventiei, precum si vizitatori ai zonei expo.

Modelul este creat de noi, in urma experientei profesionale ale lui Richmond in acest domeniu si, in special, in organizarea de evenimente fitness. A facut acelasi lucru si in Norvegia si Suedia, si a participat ca presenter si specialist la nenumarate astfel de evenimente din intreaga lume.

Am incercat sa cream prin acest eveniment o experienta de neuitat pentru clientii nostri, combinand confortul oferit de locatie (care este un hotel) cu distractia, miscarea si educatia oferita de clasele din cadrul conferintei. Oamenii se vor bucura si de un party sambata seara si de nenumarate premii si cadouri de la partenerii si sponsorii nostri.

Din experienta ta, este greu sa faci sport in Romania ? (din punct de vedere financiar, al mentalului, al timpului)?

Din experienta mea, acum nu mai este greu. J Nici financiar, nici ca timp. Mentalitatea este altceva si acolo cred ca trebuie sa contribuim cu totii, cei care facem parte din aceasta industrie. Trebuie sa motivam, sa inspiram, sa fim autentici si sa privim cu compasiune si intelegere diversele situatii ale oamenilor.

Nu cred ca trebuie sa judecam pe nimeni, ci, dimpotriva, sa ne adaptam. Acum avem online-ul, ceea ce face mult mai accesibil pentru oameni sa se inspire, sa faca un soi de miscare dupa un canal de youtube, dupa o aplicatie, un site, etc.

Cum crezi ca se va schimba piata de fitness din Romania in urmatorii 5-10 ani ? Daca se va schimba.

Cred ca se va dezvolta frumos, cred ca, in Romania, atunci cand apare ceva, are potential sa creasca mult mai repede decat pe alte piete, din cauza deschiderii oamenilor si a curiozitatii lor. Componenta de socializare este foarte puternica pe aceasta piata, iar miscarea este o forma de socializare. Cred ca salile vor fi mult mai accesibile, oamenii vor fi mai informati, lucrurile mai automatizate si mai simple. Cel putin, asa sper. 🙂

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *