Va scrie cea mai sedentara persoana pe care ati cunoascut-o. Genul care nu a fost niciodata la orele de sport de la scoala. Care nu a pus niciodata mana pe minge, care nu a alergat niciodata. Nici macar dupa autobuz.
Eram convinsa ca “sportul nu e pentru mine”, nu intelegeam cum unii fac sport de buna-voie, nu pricepeam cum poate sa iti placa asa ceva. Pe scurt, ideea efortului fizic pur si simplu ma inspaimanta.
Noroc ca, odata cu varsta, a mai venit si… mintea. La inceput am inteles beneficiile sportului si am luat orice astfel de activitate ca pe o datorie. Inainte sa merg pentru prima data la sala, am fost la toti doctorii sa ma asigur ca pot sa fac asta fara riscuri. Ma pregateam pentru un examen, parca, nu pentru ceva absolut normal.
Dar acum va scriu dupa un antrenament de 2 ore, pentru care m-am trezit la 5.30, si l-am facut, pe jumatate, pe intuneric.
Asadar, vestea buna e ca lucrurile se pot schimba. Si da, oricine poate sa ajunga sa se bucure de sport!
Principalele motive pentru care NU ne place sportul
Inainte sa aflam cum putem face sa iubim sportul sau macar sa il privim cu ochi mai buni, haideti sa trecem in revista principalele motive pe care lumea le invoca atunci cand vine vorba de a respinge sportul ca activitate zilnica.
Perspectiva
In general, persoanele active vad sportul ca o modalitate de relaxare, de eliberare, un timp petrecut frumos cu sine. De cealalta prte a baricadei sunt cei care vad sportul ca fiind un efort e neinteles, un timp in care iti supui corpul la durere, presiune, oboseala.
Comoditatea
Pentru cei putin activi, sportul este despre a respira greu, a transpira, a te murdari sau a te supune unor activitati indezirabile.
Lipsa timpului
Multi prefera mai multe ore de odihna sau activitati distractive in locul sportului.
Lipsa motivatiei
Uneori e greu sa gasesti motivatie pentru a incepe o noua rutina sau pentru a integra o noua activitate in programul saptamanal.
Asteptarile gresite
Rezultatele antrenamentelor nu apar dupa cate zile, nici dupa cateva saptamani. Ci dupa luni intregi de efort si disciplina, lucru ce ii poate descuraja pe multi.
Lipsa de acces
Lipsa unei sali in apropiere sau a echipamentului. Insa aici va ajuta TonusApp, cu programe de sport simple, pe care le puteti executa si acasa, cu cel mai basic echipament.
Cum facem sa ne placa sportul?
Schimbarea perspectivei
Primul lucru pe care il putem face este sa ne schimbam perspectiva. Astfel, trebuie sa intelegem ca sportul NU este o pedeapsa, sportul NU este o corvoada, sportul NU este pierdere de timp, sportul NU ne rapeste timpul liber, sportul NU oboseste. Dimpotriva.
Micile recompense
Majoritatea celor care se apuca de sport au ca obiectiv pierderea in greutate. Insa cum rezultatele se vad in timp, este dificil sa ne mentinem motivatia. Preferabil este sa va concentrati pe micile victorii si pe timpul pe care vi-l acordati pentru sine, in loc sa fiti in permanenta cu gandul la scopul suprem.
Fa ce iti place
Iti placea sa joci elasticul sau sa sari coarda in copilarie? O poti face si acum! Iti placea sa iesi cu bicicleta? O poti face si acum. Iti place sa dansezi? Incearca zumba! Gaseste ceva placut in fiecare antrenament pe care il faci!
Concentreaza-te pe ceea ce faci
E greu sa iti placa sportul daca pleci de la premisa ca va fi greu, ca vei obosi, ca arati ridicol, ca toata lumea se uita la tine, ca e inutil. In schimb, bucura-te de ceea ce faci si concentreaza-te pe activitate. Sa nu uitam ca, in urma activitatilor fizice, corpul secreta anumiti hormoni, care iti imbunatatesc starea de spirit.