Colesterol bun, colesterol rau

Pentru a intelege corect faptul ca si cel bun poate deveni rau, intai este nevoie sa intelegem ce este colesterolul.

Colesterolul este o substanta de consistența cerata, asemanatoare grasimilor, care circula in sange sub forma de ”pachete”, sub numele de lipoproteine. Mai exact, molecule de grasime la exterior și proteine in interior. Uneori, aceste lipoproteine pot lasa colesterolul in artere, si acesta, prin acumulare si legarea de alte substante, formeaza placa de aterom pe vasele de sange, conducand la diverse probleme de sanatate.

Trebuie mentionat inca de la inceput ca o cantitate de colesterol trebuie sa existe in permanenta in circulatie pentru ca acesta indeplineste functii esentiale in organism. Fiecare celula din corpul nostru contine colesterol, peretii acesteia fiind formati din colesterol. Totodata, fara colesterol nu s-ar putea forma anumiti hormoni si nici vitamina D nu ar putea fi sintetizata in corp sub actiunea razelor UV. Cu alte cuvinte, 75% din colesterolul nostru, este produs de catre ficat, iar restul de 25% e produs de celelalte organe (mai putin de catre creier) si adus din alimentatie.

Problemele apar cand in corpul nostru exista o cantitate mai mare de colesterol, in special lipoproteine cu densitate scazuta, cunoscute ca prescurtare LDL (la fel putem regasi si in analizele de laborator) . Corpul nostru are nevoie de acest LDL, considerat un colesterol rau, la fel cum are nevoie si de HDL (lipoproteine cu densitate crescuta), considerat colesterol bun.
Astfel, mai corect este sa ne raportam de cantitatea regasita in circulatie din aceste 2 tipuri de ”pachete” in care colesterolul calatoreste.

De ce este considerat LDL un colesterol rau, iar HDL un colesterol bun? Pentru ca in timp ce LDL are capacitatea de a se depune pe vasul de sange, HDL are capacitatea de a-l ”lua” de colo si a-l transporta inapoi in ficat pentru a-l trimite sa fie eliminat, in conditiile in care alimentatia noastra este bogata in fibre. De aceea, cu o alimentatie echilibrata, care respecta principiile piramidei alimentare sanatoase si un nivel de activitate fizica moderat, nivelurile de colesterol raman constante in sange, fara a pune probleme de sanatate.

Daca va faceti analizele si, desi aveti o dieta echilibrata, aveti un nivel crescut al colesterolului, acesta poate sa aiba componenta genetica.
Daca alimentatia nu este echilibrata si analizele indica o crestere a colesterolului, atunci cateva reguli nutritionale va pot ajuta sa reveniti la valori normale:
Consumati zilnic alimente care contin in mod natural fibre (legume, fructe, cerealiere integrale, nuci, seminte, leguminoase uscate). Semintele de psyllium, adaugate la fiecare masa care contine grasimi, fac ca acestea sa se absoarba intr-o cantitate mult mai mica, restul fiind eliminate;
Reduceti aportul de alimente care contin grasimi saturate, in special cele de origine animala;
Reduceti fumatul , adaosul excesiv de sare si zahar;
Nu combinati la o masa alimente care contin grasimi si zaharuri (iaurt gras cu fructe dulci) deoarece aceasta combinatie favorizeaza absorbtia grasimilor;

O dieta mai saraca in carbohidrati, in special cei simpli, si un adaos usor crescut de grasimi in special vegetale conduce catre scaderea colesterolului; in acest caz, colesterolul este folosit la producerea de glucoza.

Se considera ca riscul este mai crescut, atunci cand avem o greutate mai mare decat normala prin acumularea de tesut adipos. Un strat mare de tesut adipos conduce la o stare de inflamatie generala, care favorizeaza depunerea LDL colesterolului pe peretii inflamati ai vaselor de sange.

Uneori, cand nivelurile de colesterol sunt mult crescute, medicul poate recomanda administrarea unor medicamente specifice care ajuta la scaderea colesterolului si astfel la scaderea riscurilor pentru diferite boli.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *