Tipuri de alimentatie sanatoasa corespunzatoare in functie de varsta

Alimentatia sanatoasa este un subiect extrem de dezbatut in secolul in care traim. Toata lumea stie principiile de baza: ce alimente trebuie sa evite, sa respecte cele trei mese principale ale zilei, sa nu cumva sa sara peste micul dejun etc.

Ne preocupa echilibrul corp – minte, ceea ce este foarte bine. Totusi, tindem sa credem ca fix aceleasi alimente sunt benefice pentru oricine le consuma. Realitatea ne arata ca nu este tocmai asa.

De aceea, ti-am pregatit un articol cu informatii despre alimentatia sanatoasa in functie de etapele varstei (si chiar ale vietii) prin care trecem. Un stil de viata sanatos poate insemna o alimentatie diferita, de la caz la caz.

Desigur, alimentele pe care le vom enumera in cele ce urmeaza este important sa faca neaparat parte din regimul alimentar sanatos adoptat, nu sa fie singurele din dieta. Excesele se pot dovedi la fel de nocive ca si deficientele.

 

Tipuri de alimentatie sanatoasa corespunzatoare in functie de varsta

Alimentatie pentru copii

Primii ani de viata sunt cei care dau tonul in ceea ce priveste alimentatia. In situatia in care mancarea nesanatoasa ocupa un loc de frunte inca din frageda copilarie, tentatiile vor fi foarte greu de ocolit mai tarziu.

Diversificarea incepe in jurul varstei de 4 – 6 luni, cu piureuri de fructe si legume. Si, chiar daca de pe la varsta de un an micutii se indreapta usor, usor spre hrana obisnuita, nutritia sanatoasa trebuie sa fie in continuare primordiala.

Astfel, pentru un regim alimentar sanatos pentru copii prescolari, de 10 ani si chiar adolescenti, se recomanda alimentele bogate in calciu si fier, cum ar fi produsele lactate si legumele verzi. Spanacul este o sursa de vitamine si minerale incredibila, care face minuni in meniu.

 

Alimentatie la 20 de ani

Am trecut de pragul copilariei si adolescentei. Corpul este format in mare parte, iar acum este doar consolidat. Accentul cade de aceasta data in special asupra proteinelor (carne de pui, peste, fripturi slabe), carbohidratilor complecsi si lactatelor.

Daca avem nevoie de proteine pentru muschi, lactatele contribuie la fixarea calciului in oase, in timp ce carbohidratii complecsi asigura energia necesara fiecarei zile.

Sunt recomandati carbohidratii complecsi in detrimentul celorlalti deoarece se descompun mai lent in organism si sunt digerati asa incat sa ofere energie pentru o vreme mai indelungata.

 

Alimentatie la 30 de ani

La 30 de ani putem spune ca suntem la apogeu. Este perioada in care luptam pentru ascensiune in cariera si majoritatea femeilor, daca nu au facut-o pana in acest moment, isi intemeiaza o familie.

Prin urmare, provocarile vin din toate partile si hrana sanatoasa este esentiala pentru a le face fata. Asta ca sa nu mai spunem ca apar nemultumirile legate de silueta si luptele seculare cu diversele diete de slabit.

Cum rezistam? Cu preparatele facute din legume verzi, care sunt pline de vitamine si minerale, respectiv peste. Acizii grasi Omega-3 intalniti, spre exemplu, in somon protejeaza inima si creierul, conferindu-le imboldul de a functiona eficient.

 

Alimentatie la 40 de ani

Am ajuns practic cam la mijlocul vietii, daca analizam statisticile referitoare la speranta de viata din Romania. Deja ne-am dat seama ce ne dorim sa obtinem si ne cunoastem excelent propria persoana. Acestea sunt motivele pentru care conteaza enorm sa ramanem in forma si sa tinem cont de importanta alimentatiei sanatoase.

Este indicat sa completam retetele noastre obisnuite de mancare sanatoasa cu alimente ce ne ofera probiotice, pentru intarirea sistemului imunitar, cum ar fi ceapa, usturoiul si asparagusul. Evident, iaurtul este cel care ne ofera probiotice in stare pura si nu trebuie nici el uitat.

De asemenea, fructele si legumele in culori vii aduc un aport semnificativ de antioxidanti ce nu permit instalarea inflamatiilor.

 

Alimentatie la 50 de ani

50 de ani este etapa in care, daca ii dai voie, varsta incepe sa isi spuna cuvantul. Artrita se instaleaza incet si se observa la nivelul mainilor, genunchilor si coapselor.

Din fericire, ea poate fi oprita cu ajutorul extractului de turmeric. Include-l fara probleme in dieta, fie ca vorbim despre salate sau alte delicatese.

Te sfatuim sa ai grija ca dieta ta sa contina cereale integrale, precum si broccoli, conopida varza de Bruxelles si alte alimente bogate in fibre. Orienteaza-te tot mai mult spre proteinele de origine vegetala, caci nu au atat de multe grasimi saturate cum au cele din carne.

 

Alimentatie la peste 60 de ani

Este o conceptie total gresita aceea ca odata ajuns sa la 60 de ani intreaga activitate trebuie sa se termine si sa te pregatesti deja sa consumi mancare moale pentru batrani. Varsta este un simplu numar, iar atitudinea este cea care face diferenta!

Deci, ce trebuie sa mananci de fapt? Raspunsul este cat mai multe fructe de padure si capsuni. Acestea mentin sanatatea vaselor de sange si scad presiunea arteriala. In plus, au avantajul unui gust dulce, delicios, cu un continut foarte mic de zahar.

La capitolul mancare, uleiul de masline nu trebuie sa lipseasca din bucatarie. Cu asa aliati, inima iti va fi pentru totdeauna intr-o stare exceptionala!

 

Vrei sa te asiguri ca respecti toate regulile pentru o alimentatie sanatoasa, indiferent de varsta? Invata toate secretele despre nutritie si alimentatie urmarindu-ne cu regularitate blogul!

Programele noastre nutritionale din aplicatia TonusApp iti aduc retete gustoase si hranitoare. Incepe calatoria catre un fel de viata sanatos cu programul alimentar START, pentru care avem si varianta de exercitii fizice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *